Elma Suyunun Faydaları

Elmalar son derece sağlıklı bir besindir, ancak elma suyunun artıları ve eksileri vardır. Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin, artı ve eksileri ile elma suyu hakkında merak edilenleri paylaştı.

Elma Suyunun Faydaları

Elmalar son derece sağlıklıdır, ancak elma suyunun artıları ve eksileri vardır. Elmaların suyunu sıkınca bazı bitki bileşikleri kaybı yaşanır. Lif de dahil olmak üzere, elmanın bazı faydalı besin öğeleri azalır.

Susuz kalmayı engeller

Elma suyunun yüzde 88'i sudur ve tadı oldukça güzeldir. Bu, içmeyi kolaylaştırır. Özellikle bir yaşından büyük çocukların hastalık dönemlerinde susuz kalmalarını engellemek için yarı elma suyu - yarı su karışımı kullanılabilir. Bu şekilde seyreltilmiş elma suları hem çocuklar hem de yetişkinler için pratik ve hoş bir alternatiftir. Seyreltilmemiş meyve suyunun yüksek şeker içeriği, bağırsaklarınıza fazla su çekebileceğinden ve ishali daha da kötüleştirebileceğinden, sulandırılmış meyve suyu daha yararlı olacaktır.

Faydalı bitki bileşikleri içerir

Elmalar, özellikle polifenoller bakımından zengindir. Bu bitki bileşikleri, hücrelerinizi iltihaplanmadan korur. Daha fazla polifenol için, içinde elma parçacıkları olan elma sularını seçin. Parçalı elma suları, berrak elma sularına göre yüzde 60 daha fazla polifenol içerir. Marketlerde satılan elma sularının çoğu berrak kıvamdadır ancak parçalı olanlar da bulunmaktadır. Organik çeşitler parçalı formda daha yaygın olarak bulunur.

Kalp sağlığı için iyidir

Elma suyu, içeriğindeki bileşikler ile kalp sağlığı için iyi bir besindir. Polifenoller LDL (kötü) kolesterolün oksitlenmesini ve atardamarlarınızda birikmesini önleyebilir. Yüksek okside LDL seviyeleri kalp krizi ve felç riskini artırır. Elmalar antioksidan etkisi sayesinde kalp hastalıkları için potansiyel koruma demektir. Çalışmalar, elma suyunun kandaki antioksidan aktiviteyi artırabileceğini göstermektedir.

Beyni korur

Yapılan son çalışmalar, elma suyunun yaşlandıkça beyin işlevini ve zihinsel sağlığı koruyabileceğini gösteriyor. Bu korumanın bir kısmı, meyve suyunda bulunan polifenollerin antioksidan aktivitesi sayesinde gerçekleşir. Beyninizi serbest radikal adı verilen dengesiz moleküllerin zararlarından koruyabilirler.

Hayvan çalışmaları, elma suyunun hafızayı ve yaşlanmadaki beyin sağlığının diğer yönlerini korumaya yardımcı olabileceğini gözlemlemektedir. Ön insan araştırması, Alzheimer hastalığında davranış ve zihinsel sağlığı iyileştirebileceğini göstermektedir.

Elmaların sıkılması, bazı yararların kaybına neden olur ve potansiyel sağlık riskleri yaratır.

Kilo alımına katkıda bulunabilir

Elma suyu içiyorsanız porsiyon kontrolü gereklidir. Bir 1 bardak (240 ml) elma suyu 114 kaloriye, orta boy bir elma 95 kaloriye sahiptir. Meyve suyu bir elmadan daha hızlı bir şekilde tüketilebilir ve bu da kısa bir süre içinde çok fazla kalori almanıza neden olabilir.

Ayrıca, meyve suyu açlığı tatmin etmede veya kendinizi doymuş hissetmenize yardımcı olmada iyi değildir. Bu fazla kalori tüketmenize neden olabilir.

Bir bardak (240 ml) meyve suyu, yetişkinler için önerilen günlük sınırdır.

Düşük vitamin ve mineral içerir

Bir bardak elma suyu (240 ml), herhangi bir vitamin veya mineral için iyi bir kaynak değildir. Piyasada satılan çoğu elma suyuna C vitamini takviyesi yapılır. Takviye edilmemişse, elma suyu bardak başına çok düşük bir miktar C vitamini sağlar. Çok çeşitli meyve ve sebze yerseniz, günlük almanız gereken C vitamini miktarını, zenginleştirilmiş meyve suyu içmeden de kolayca karşılayabilirsiniz.

Yüksek şeker, az lif

İlave şeker ve su karışımı olan içecekler yerine yüzde 100 meyve içeren elma suyu çeşitlerini seçin. Yüzde 100 elma suyu olsa dahi kalorilerin neredeyse tamamı karbonhidratlardan gelir. 1 bardak (240 ml) elma suyu (berrak veya parçalı), sadece 0,5 gram lif içerir. Kabuklu orta boy bir elma ise 4.5 gram life sahiptir.

Lif, sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve kan şekerinde daha ılımlı bir artış sağlar. Meyve suyunda yüksek şeker ve düşük lif kombinasyonu kan şekerinizi artırabilir. Elma suyu içiyorsanız, kan şekeri üzerindeki etkisini azaltmak için protein ve sağlıklı yağ içeren bir öğünle birlikte tüketin.

Diş çürümesini tetikler

Ağzınızdaki bakteriler, meyve suyunda bulunan şekerleri tüketir ve diş minesini aşındırıp oyuklara yol açabilecek asitler üretir. 12 farklı tür meyve suyunun diş etkilerini değerlendiren bir test tüpü çalışmasında, en çok diş minesini aşındıranın elma suyu olduğu tespit edildi. Elma suyu içiyorsanız, ağzınızda çok fazla tutmaktan kaçının. Dişleriniz şekere ne kadar uzun süre maruz kalırsa, boşluk o kadar çok olur. Bir pipet kullanmak diş çürümesi riskini azaltabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137