Bu gelişmeleri Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın TRT Haber'e değerlendirdi.

"Gençliğinize güvenmeyin"

Gencim, spor yapıyorum, kronik hastalığım yok... Bu düşünceye kapılan birçok kişi hastalıktan olumsuz etkilenmeyeceği inancına sahip. Ancak özellikle mutasyonlar nedeniyle, hastanelerdeki tabloda gençler de yer alıyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, aşı sırası geldiğinde gençlerin bunu ihmal etmemesi gerektiğinin altını çiziyor:

"Bu çok yanlış çünkü hastaneye yatan hastalarda bile nasıl seyredeceğini bilmiyoruz. Ancak takiple fark ediyoruz nasıl gideceğini. Çok değişik bir hastalık yani ikinci dönemi çok farklı seyrediyor ve immün cevabı kimde nasıl olacağı belli olmuyor. Bağlandığı reseptör akciğerde olduğu kadar aynı zamanda kalbi de tutabilen bir virüs. Bu virüsün önemli bir özelliği. Çok ciddi kalple ilgili de problemler çıkartabiliyor. Ne kalp ne akciğerle çıkabilecek problemleri öngörmek mümkün olmuyor. Kişinin genetik yapısı, altta yatan hastalıkları, birtakım genetik yatkınlıklar burada etkili oluyor. O yüzden hiç kimse, genç, sağlıklı, çok spor yapan biri olması hastalanmayacak diye bir denge yok. Herkesin mutlaka aşı olması ve hastalanmamaya çalışması gerekiyor. Çünkü hastalığın bir de sonrası var... Uzun COVID dönemi var ve onların da nasıl seyrettiğine dair çok fazla bilgimiz yok. Hastalanmamak en önemli hedefimiz olmalı. Aşı kendini kanıtladı. Çeşit çeşit aşı var. Çok şanslıyız, bir an önce aşı olmak gerekir."

Çocuklar da aşı takvimine alınabilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri, 12 - 15 yaş aralığındaki 600 bin çocuğa BionTech aşısı yapıldığını duyurdu. Birçok ülkede ise çocuklarla ilgili henüz karar verilmiş değil. Ancak uzmanlar ilerleyen dönemde çocukların da aşılanmasının gündeme gelebileceğini söylüyor.