Diyetisyen Ali Can;

Sahur da Tüketilecek Besinler, Sahurda Acıkmamak İçin Hangi Gıdalar Tüketilmeli?

“Kahvaltılık ürünler; yumurta, peynir, süt bunun yanın da zeytin yoğurt badem bunların tüketebiliriz.  Bu ürünlerin miktarları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sahurda acıkmamak tam buğday ekmeği tüketilebilir. Sahurda peynir çökelek de kullanılabilir. Elazığ peynirinden değil tuzlu olmayan peynir ya da diğer süt ürünlerini tüketilebilir. Mevsimlik sebzelerde sahurda önere bileceğimiz tüketimler arasında yer alıyor.  Börek, kek, kızartma gibi gıdalardansa tok tutucu protein ağırlıklı besinler tüketmemiz gerekir. En kaliteli protein haşlanmış yumurta sahurda olmazsa olmazlardan biri olmalı.”

Ramazan da Susamamak İçin Hangi Ürünler Tüketilebilir?

“Sahurda tok tutan besinler halk arasında da bilindiği gibi tuz şeker oranı yüksek besinler gün içerisin de daha fazla susatır.  Sahurda tuz ve şekerden uzak durmak gerekir. Zengin sahur sofralarından kaçınmak gerekir. Su tüketimini karşılamak adına süt ya da yoğurt tarzı besinler tüketmemiz gerekir. İdrara fazla çıkaran ürünleri tüketmemeliyiz. Glikoz oranı yüksek olan besinler olabilir çay kahve gibi besinler, bitki çayları sahurda tüketmemiz gerekir. Çünkü ödem söktürücü özelliği olduğu için sahurda tüketirsek vücuda ki su oranını kaybedeceğimiz için sıkıntı yaşarız. Limonlu suyu kullanabiliriz mideyi rahatlatır.”

İftarımızı Açarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

“Hurma veya zeytin ile iftarımızı açmalıyız. Yaz aylarında olduğumuz için hemen suya yönelme oluyor. 2 bardak sudan sonra içilmesini tavsiye etmiyorum.  İftar açıldıktan sonra birkaç bardak su ve sebze ya da mercimek çorbası içilebilir Çorbanın ardından bekleme süremiz olmalı. Namaz kılınabilir bu süreçte bu süreyi genellik ile ayakta geçirmeyi tavsiye ediyorum. İlk günler için vücut yeni bir sisteme geçiyor. Vücut kendini koruyacağı için sindirim kolay. Biz iftarı açtıktan 15 dakika sonra yemek yememiz lazım. Ağır yemekler yenilmemesi gerekir. İlk 3 gün et tüketimi doğru değil.”

İftardan Sonra Meyve ya da Tatlı Tüketimi Doğru Mu?

“Ramazan ayında tatlı ve meyve tüketimi olabilir. İftarımızı açtıktan 2 saat sonra meyve ya da geleneksel tatlılar tüketilebilir.”

İftardan Sonra Olan Halsizlik Yorgunluk Neden Oluyor Ne Yapmalıyız?

“İftardan hemen sonra yavaşlamış bir metabolizmaya aşırı yüklenmeden dolayı halsizlik oluşabilir. Çünkü vücudu çok yoruyoruz.  Bunun için yemeklere birden yüklenmemek gerekir bunlar olmasa böylece vücutta halsizlik de oluşmaz.”