Hastalığın gerçek adı “Feline immunodeficiency virus (FIV)” retrovirüs olarak isimlendirilen bir virüstür. Retrovirüsler türe özgüdürler. Bunun anlamı FIV sadece kedileri etkiler. Aynen HIV human immunodeficiency virüsten insanların etkilendiği gibi..

Bu virus bağışıklık sistemine zarar verir ve sonucunda kediler enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı savaşma güçleri ortadan kaybolur.

Kedilerin FIV’e  en duyarlı oldukları dönem 5-12 yaş arasıdır. Erkek kedilerin bu virüse dişi kedilerden daha duyarlı olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu virüsün oluşturduğu hastalık kronik seyirli bir hastalıktır.

Virüsün bulaşması pek çok literatürde temasla bulaşmadığı yönünde olsa da ev kedilerinde yani hiç sokağa çıkmayan kedilerde de görülmesi biraz ürkütücüdür. Virüsün bulaşma yolu etkeni taşıyan salyanın çevreye bulaşarak enfekte olmayan kedilere bulaşması ile gerçekleşir. Özellikle immun sistemi zayıf olan sokak kedilerinde çok sık ölümlere yol açar çünkü sokakta meydana gelen kavgaların çoğu ısırıkla sonuçlanır ve böylece salyadaki etken diğer kedilere bu yolla bulaşır.

Kısacası karıştığı hastalık grupları:

o          Ağızdaki stomatitisler ve enfeksiyonlar

o          Üst ve alt solunum yolu hastalıkları

o          Sindirim sistemi hastalıkları

o          Sinir sistemi hastalıkları

o          Dermatolojik hastalıklar

o          Kan hastalıkları

o          Gözde oluşan pek çok hastalık

o          Tümörler

Hastalık sırasında görülen belirtiler teşhis için yeterli değildir. FIV ve FeLV birbirine benzer belirtiler vermektedir. Kanda FIV antikorlarının saptanması kesin teşhis için gereklidir. Bu amaçla, veteriner kliniklerinde pratik testler yapılabilmektedir. Birkaç dakika içinde sonuç alabileceğiniz bir damla kan ile yapılabilen pratik testlerin mevcudiyeti kesin tanı için son derece önemlidir. Ancak yeterli değildir. Çünkü testin negatif çıkması pek çok bilimsel çalışmada hastalığın olmadığını göstermez şeklindeki ifadeler çoktur.

Bu kadar ölümcül olarak nitelendirdiğimiz hastalığa tedavi ile ilgili pek iç açıcı bilgiler yazmamız mümkün değil ne yazık ki. FIV pozitif kediler uzun yıllar yaşayabilirler, ancak stres faktörlerinden uzak kalmaları gerekir. FIV pozitif kedileri evde tutmak hem ona başka hastalıkların bulaşmasını önleyecek, hem de hastalığın diğer kedilere bulaşmasını önleyecektir. Çünkü herhangi bir hastalığın bulaşması, bu hastalık için oluşacak immun yanıtın yetersiz olmasından dolayı ölümle sonuçlanacaktır.

Bu hastalığın kontrolünde kullanılan bir aşı henüz bulunmamıştır, bir takım antiviral ilaçlar ve immunomodulatör ajanlar kullanılabilir. Sekonder enfeksiyonları baskılamak için bazı antibiyotikleri kullanmak endike olabilmekte ancak uzun süreli kullanımı ne yazık ki mümkün olmamaktadır. Tabi bakım ve özel beslenme programları önem taşımaktadır. Genel durumun bozulduğu durumlarda intravenöz sıvı tedavisi hastayı stabil tutmak için faydalı olabilmektedir.

Korunma için ise hayvan sahiplerine tavsiyem özellikle evimize bir kedi sahiplenirken mutlaka bir veteriner kliniğinde FIV testi yaptıralım çünkü unutmayalım bu hastalık yıllarca sinsi seyredip bir anda ortaya çıkar bu hastalığı taşıyanlar opere edilemez, karma aşı dahi yapmak ölümcül olabilir. Unutmayalım ki her yıl binlerce kedi dostumuz bilmediğimiz nedenlerden dolayı ölüyor ve biz onların neden öldüklerini hala bilmemekteyiz.

(ajanimo.com)