Kendinizi Sürekli Yorgun Hissediyorsanız Dikkat!

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Daha önce hastalığı geçirmiş kişilerdeki devam eden baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve uzun süren yorgunluk halinin nedeninin uzamış Kovid-19 olmadığı tespit edildi. Araştırmalara göre, hafif ve hatta asemptomatik bir Kovid-19 vakasında daha önce mücadele ettiği bazı virüslerin rezervuarlarının yeniden aktif hale gelmesine neden olabileceği belirtiliyor. Bu durum Kronik Yorgunluk Sendromu semptomlarına yol açabiliyor.

Kendinizi Sürekli Yorgun Hissediyorsanız Dikkat!

Frontiers in Immunology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, daha önce Kovid-192u geçirmiş kişilerdeki devam eden baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve uzun süren yorgunluk halinin nedeninin uzamış Kovid-19 olmadığı öğrenildi. Hastalığı hafif ve hatta asemptomatik geçiren bir insanın daha vücudunda daha önce mücadele ettiği ancak pasif halde bulunan virüslerin canlanmasına yol açabileceği öğrenildi.

Potansiyel olarak uzun Kovid'e benzeyen bir durum olan Kronik Yorgunluk Sendromu semptomlarına yol açabilir.

Fortune'un haberine göre araştırmacılar, Kovid-19 geçirmiş aşılanmamış hastalarda, öpücük hastalığının arkasındaki etkenlerden biri olan Epstein-Barr (Epstein–Barr virüsü insanlarda en sık rastlanan virüslerden ve ateş, boğaz ağrısından sorumlu) gibi herpes virüslerinin dolaştığını tespit etti. Kronik Yorgunluk Sendromu olan hastalarda antikor tepkileri daha güçlüydü ve bu da bağışıklık sisteminin vücutta halihazırda bulunan virüslerle mücadele etmekte zorlandığına işaret ediyordu.

Bu tür Kovid dışı patojenler kronik yorgunluk sendromunun arkasındaki olası suçlular olarak adlandırıldı. Kesin bir nedeni olmayan bu belirsiz durum, yorgunluk, beyin sisi, hareket ederken baş dönmesi ve uykusuzluk gibi semptomlara yol açıyor.

KOVİD-19 STRESİYLE YENİDEN AKTİF HALE GELEN GİZLİ VİRÜSLERİN...

Ekim ayında yapılan çalışmada araştırmacılar, Kovid-19'un bazen bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açarak, Kovid-19 stresiyle yeniden aktif hale gelen gizli virüslerin (Kronik Yorgunluk Sendromu ve uzun Kovid-19'da yaygın olan semptomlarla bağlantılı virüsler) yeniden dolaşıma girmesine izin verdiği varsayımını ortaya attı.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzun Kovid kliniğinin eş direktörü Dr. Alba Miranda Azola Fortune'a yaptığı açıklamada, uzun Kovid hastalarının en azından bir kısmında gizli virüsleri yeniden aktive ederek Kronik Yorgunluk Sendromu semptomlarına neden olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Johns Hopkins'in pulmoner ve kritik bakım bölümünde yardımcı doçent olan ve uzun Kovid hastalarını tedavi eden Dr. Panagis Galiasatos, Kovid'in "pek çok insanın" bağışıklık sistemini zayıflatıyor olmasının güçlü bir olasılık olduğunu söyledi: "Bağışıklık sisteminin zayıflamasının - ki bu geçici bir durumdur - bu virüslerin yeniden ortaya çıkmasına izin verdiğini düşünüyorum."

ÖPÜCÜK HASTALIĞI NEDİR?

Enfeksiyöz mononükleoz diğer adıyla öpücük hastalığı, genellikle Epstein Barr Virüsü (EBV) kaynaklı bir enfeksiyondur. Enfeksiyöz mononükleoza öpücük hastalığı denmesinin sebebi, enfeksiyonun tükürük yoluyla bulaşmasıdır. Yakın temas, aynı bardağı paylaşmak, kişisel bakım ürünlerini ortak kullanmak gibi davranışlar da EBV adlı virüsün yayılmasına yol açabilir.

Epstein Barr Virüsü, herpes virüs ailesinin bir üyesidir. EBV, dünya genelinde en çok sayıda insanı enfekte eden virüslerden biridir. EB, vücuda bir kez girdikten sonra inaktif olarak vücutta kalmaya devam eder. Yaşamın bazı dönemlerinde EBV yeniden aktive olabilir. Ancak kişi, ilk karşılaşmadan sonra EBV’ye karşı antikor oluşturduğundan bu aktifleşme genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz.

BELİRTİLER NELER?

EBV enfeksiyonu geçiren herkeste belirti ortaya çıkmayabilir. Küçük yaştaki çocuklar EBV hastalığı sırasında fark edilir hiçbir belirti göstermeyebilir ve enfeksiyon kendiliğinden geçer. Adölesan ve yetişkinlerde de enfeksiyonu, semptom göstermeden atlatan kişiler olabilir.

Enfeksiyöz mononükleoz belirtileri, EBV vücuda alındıktan yaklaşık 4-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalarda sık görülen EBV belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Yorgunluk

Boğaz ağrısı

Ateş

Boyun ve koltuk altındaki lenf bezlerinde şişkinlik

Baş ağrısı

Ciltte döküntü

Bademciklerde şişkinlik

Yumuşak, şişkin dalak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137