Melatonin Nedir?

Mahalle eczanenizin raflarında kesinlikle melatonin bulabilseniz de, vücudunuz aslında kendi başına melatonin üretir. Melatonin, beyninizin her gece ürettiği bir hormondur.

Ulusal Uyku Vakfı'na göre epifiz bezi tarafından üretilen bu hormon, vücudunuzun sirkadiyen ritminiz olarak da bilinen uyku-uyanma döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur.

Güneş batarken vücut daha fazla melatonin üretir ve beyninize uyku zamanının geldiğini gösterir. Melatonin seviyeniz sabahları en düşük seviyededir ve vücudunuzun uyanmasına yardımcı olur.

Güneş ile senkronize olduğundan melatonin, sirkadiyen ritminizi düzenli tutmanıza yardımcı olur, böylece tutarlı ve kaliteli bir dinlenme elde edersiniz.

Hap, kapsül veya sakızlı formda melatonin, Ulusal Uyku Vakfı'na göre uyku zorluklarının giderilmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Ancak düşündüğünüzden farklı yan etkileri vardır.

Beyniniz Gece Olduğunu Düşünüyor

Akşam rutininize melatonin takviyeleri eklediğinizde, beyniniz tıpkı kendi melatonin üretimiyle olduğu gibi tepki verir. Hormon (hap formunda bile) beyninize güneşin battığını ve uyku zamanının geldiğini bildirir.

Uzmanlara göre melatonin seviyeleri yatmadan yaklaşık iki saat önce doğal olarak yükseliyor. Genel anlayışın aksine, melatonin aslında uyumanıza yardımcı olmaz, aksine beyninizi sessiz bir uyanıklık durumuna sokar.

Başka bir deyişle, melatonin sizi uyutmaz, bunun yerine vücudunuzu düzenli bir programda tutmaya yardımcı olur.

Uyku Programınız Sıfırlanıyor

Yukarıda belirtildiği gibi, doğal melatonininiz beyninize akşam olduğunu ve bu nedenle uyku zamanının geldiğini söyler. Bu nedenle, melatonin takviyelerini farklı bir zamanda aldığınızda sirkadiyen ritminiz değişir.

Endokrinoloji Derneği'ne göre, uygun bir zamanda (yatmadan bir veya iki saat önce) alındığında, melatonin takviyeleri vücudunuzun doğal olarak uykuya dalmasına yardımcı olabilir.

Ancak buradaki amaç, takviyeleri her gece kullanmak değil, yeni bir programa uyum sağlamaya yardımcı olmak için kullanmaktır. Melatonin, kırık bir bacak için koltuk değneği gibidir. Bacağınız yeniden ağırlık taşıyana kadar onları kısaca kullanırsınız.