Bu soruyu kendine veya etrafındakilere soran birçok insanla karşılaşmanız mümkün. Kilo vermek bir çok insan için zorlu bir süreç. Fakat kilo veremiyor oluşunuz yalnızca diyet veya egzersiz yapamamaktan kaynaklanmıyor olabilir. Çünkü bazı tıbbinedenler de kilo vermeyi zorlaştırıyor. Uzun süredir çabalarınız sonuçsuz kalıyorsa bu habere bir göz atın.

Stres

Stres hormonu olan kortizol, metabolizmayı düzenler. Yapılan çalışmalar uzun süre strese maruz kalan kişilerin yüksek beden kitle endeksi ve obezite ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Stresi yenmek zor ancak uzmanlar rahatlamak için çeşitli önerilerde bulunuyor. Egzersiz, rahatlama teknikleri, doğru nefes alma gibi.

İlaçlar

Son zamanlarda aldığınız kiloların suçlusu ilaç dolabınızda saklanıyor olabilir. Antidepresanlar başta olmak üzere çeşitli ilaçların kilo alımına neden olduğu söyleniyor. Bunun önüne geçme için ilaçların yan etkilerini dikkatlice okuyun ve psikiyatrınızla alternatifler üzerine konuşun.

İnsülin Direnci

İnsülin gibi bazı diyabet ilaçlarının kilo aldırdığı biliniyor. Aşırı kilo bu hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Uzmanlar kullanılan diyabet ilaçları için daha uygun alternatifler olup olmadığı yönünde kişilerin doktorlarına danışmalarını öneriyor.

Kabızlık

Kronik kabızlık, gaz, kramp gibi ağrılı sonuçların yanı sıra karın şişikinliğine de neden oluyor. Bunu önlemek için lifli gıdalar tükettiğinizden ve bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Bu yöntemler de işe yaramasa mutlaka bir hekime başvurun.

Kas Ağrıları

Diz, kalça, boyun veya sırt gibi ağrılardan şikayetçiyseniz kilo verme sürecini başarıyla ilerletemeyebilirsiniz. Bu ağrılar hareket kabiliyetini azalttığından kalori yakmaya engel olur. Öncelikle ağrılarını giderin ve yeniden hareket etmeye başlayın.

Uykusuzluk

Eğer uykusuzluktan muzdaripseniz kilo verme sürecinde aksamalar yaşayabilirsiniz. Uzmanlar sağlıklı bir kişinin günde 5 saatten az 9 saatten fazla uyumaması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: En son haber