‘Radyasyondan Koruyucu Elbise’ Yaptılar

3 kafadar lise öğrencisi ‘radyasyondan koruyucu elbise’ yaptı.

‘Radyasyondan Koruyucu Elbise’ Yaptılar

Çankırı’da lise öğrencisi 3 kafadar hamam böceklerinden esinlenerek ‘radyasyon koruyucu elbise’ yaptı. 

Çankırı TOBB Fen Lisesinde 11. sınıf öğrencisi olan 3 kafadar, bilim fuarı proje çalışmaları kapsamında RAD-KİT adında bir proje gerçekleştirdi. Yaptıkları araştırmalar sırasında, Hiroşima ve Nagasaki bölgelerine atılan atom bombası sonucunda hamam böceklerinin ölmediğini keşfeden öğrenciler, bundan esinlenerek ‘radyasyon koruyucu elbise’ yaptı.

Hamam böcekleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda böceklerin vücudunu örten ‘kitin’ maddesinin onları atom bombasından koruduğu sonucuna varan öğrenciler, ‘kitin’ maddesi emdirilmiş kumaş kullanarak radyasyon koruyucu elbiseyi tasarladılar.

Projelerine RAD-KİT adını verdiklerini belirten 11. sınıf öğrencisi Ahmet Yazan, projelerinin asıl amacının günümüzde yaygınlaşan radyasyonlara karşı koruyucu bir önlem almak olduğunu belirterek, “Araştırmamızı yaparken hamam böceklerinden esinlendik. Hamam böceklerinin Hiroşima ve Nagasaki bölgelerinin bir kısmında ölmediğini ve bunun sebebinin de ‘kitin’ maddesi olduğunu fark ettik. Kitin maddesini kumaşın içerisine nasıl işleyebiliriz diye düşündük ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sezer Okay hocamızdan yardım aldık. Kitin içeren kumaş parçasını ultraviyole ışınlarla test ettik ve sonuç olarak da bakterilerin ultraviyole ışınlarından etkilenmediğini gördük” dedi.

Bünyamin Aktürk isimli öğrenci projenin laboratuvar aşamasını anlatarak, “Bakterilerimizi önce sıvı besiyerinde büyüttük daha sonra katı besiyerine ektik. Yaptığımız kitinli kumaşı bakterilerin üzerine koyduk, üstten de ultraviyole ışın verdik. Daha sonra bakterileri inkübatöre koyarak üreyip ürememe durumunu test ettik. Yaptığımız kitinli kumaşın altındaki bakterilerin üremeye devam ettiğini ve diğer kontrol kumaşının altından ki bakterilerin üremediğini gördük” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Furkan Kaya ise, “Yaptığımız bu kitinli kumaşın sonuçlarını ultraviyolede denediğimiz zaman iyi bir sonuç elde ettik ve bakterilerin yaşadığını gördük. Bunun daha kullanışlı hale gelmesi içinde bu elbiseyi tasarladık” şeklinde konuştu.

3 kafadarın bu projesi yetkililer tarafından ilgiyle karşılandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137