Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşmalarından satır başları:

- Ciddi haber organları sahte belgelere itibar etmesin.

- Sağduyulu olmalıyız, akılla hareket etmeliyiz.

- Türkiye'deki tablo diğer ülkelere özdeş değildir. Sıkı tedbirlerle bu sorunu aşacağız.

- Devlet olarak yaşamı durdurmayacak tedbirleri alıyoruz.

- Laboratuvarlarımızı ve tanı KİT'lerimizi yurt genelinde artırıyoruz. ALO 184 SABİM hattı korona hattı olarak hizmete başladı.

- Burada özellikle laboratuvar sayımızı ilk önce 16'ya daha sonra bütün büyük şehirlerde çalışmaya, kiti ise bütün ülkeye vereceğiz. Hızlıca hareket ederek daha fazla fayda almaya çalışacağız. Ayrıca Umre'den gelen 5 binin üzerinde vatandaşımızı gözleme aldık.

- İngiltere, İrlanda, BAE, Suudi Arabistan, İsviçre ve Mısır 6 yeni ülkeye daha uçuş yasağı konuldu. Böylece uçuş yasağı uyguladığımız ülke sayısı 20 oldu.

- Toplam hasta sayımız 18 oldu. Pozitif çıkan yeni vakalarımız var. Bu dönemde bir takım haberler devam edecek. Uzun zaman bu dönemi sıfır vaka sayısı ile sürdürdük. Mücadelenin yeni safhasındayız. Yaşlılara ve kronik hastalığı olanlara karşı dikkatli olalım. En hassas grup bu gruptur. Bu mücadele devam edecek, zaaf gösteremeyiz.

- 12'den önce vaka sayısını açıklayacağım. Şu ana kadar can kaybı söz konusu olmadı. Solunum sıkıntısı olan hastalarımız var. Biz vakaların seyrinin dünya örneğinde görüldüğü şeklinde nasıl seyredeceğini biliyoruz. Hızlı bir yayılım içinde olacağını önümüzdeki 2,3 haftanın çok önemli olduğunu biliyoruz.

- Can kaybımız yok, ancak bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Solunum sıkıntısı bulunan hastalarımız var.

- 18'in içinde diğer vakalar ağırlıklı yurt dışı vakasıydı. Bugün açıklayacağımız vakalarda dağılımı ifade etmiş oluruz. Daha net rakamlarla açıklamış oluruz.

- Biz hiçbir kurumumuzda acil veya polikiliniğe gelen hastamızı geri çevirme noktasında olmayız, olamayız.

- Gelen yolcularla ilgili başta bir takım sorunların yaşandığını biliyoruz. Bakan arkadaşlarımızla bir araya geldik ve daha detaylı bir plan yapıldı. Bundan sonraki süreçte problem olacağını düşünmüyorum.

- Maske dahil olmak üzere devamında hızlı kit dahil olmak üzere hastanelerimiz ve üniversitelerimize ücret asla talep etmeden yeterli miktarda olabileceğini söyleyebilirim.

- Umreden gelen diğer kişiler dahil olmak üzere onlarla ilgili, hekimlerimiz üzerinden onları yakın takibe şüpheli olanları taramadan geçirme yaklaşımı içerisindeyiz.

- Bizim vatandaşımızdan özellikle istediğimiz şu dönemi asgari temasla geçiriyor olmaları. 3-4 adımdan daha yakın mesafe içinde olmamalı.