Gözlerimiz bilindiği üzere vücudumuzun küçük olduğu kadar en hassas organlarından bir tanesidir. Hayatın her döneminde sağlık açısından devamlı kontrol edilmesi gereken gözlerimiz özellikle ileri yaşlarda hastalıklara daha açık hale gelir.

Katarakt ve sarı nokta hastalığı özellikle 50 yaş üzeri kişilerde sıklıkla görülebilen rahatsızlıklardır. Bu hastalıklara zemin oluşturan sorunlar sıklıkla yaş faktörü olarak görülse de toksik dış etkenlere maruz kalmak daha fazla önem taşır.

Göz damarları göz retina hücrelerinin beslenmesi ve toksik maddelerin uzaklaştırılmasında görevlidir.

Göz merceğini bozarak katarakta yol açıyor, hatta kör ediyor

Göz damarlarının sigara gibi toksik etkiler nedeniyle tıkanıklıklara maruz kalması göz retina hücrelerinin erken ölümleri ile meydana gelen sarı nokta hastalığına sebepo olur. Ve sonuç olarak geri dönüşümsüz görme bozuklukları ortaya çıkar.

Ayrıca göz merceğinin doğal dengesini bozarak erken dönemde katarakt oluşumuna neden olur. Bu durum tedavi edilmediğinde körlüğe yol açar.

Sigara İçilen Alanda Durmak Bile Yetiyor!

Sigara içilmese bile sigara içilen bölgede bulunmak da içmek kadar zarar verir. Bu nedenle herkese sigara içmemeleri ve içilen alanda bulunmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz.

Sigaranın dumanının olduğu ortamlarda göz konjonktivit, enfeksiyon ve göz kuruluğu problemlerine karşı hassas hale gelir.

Alkol Gözleri İşte Böyle Etkiliyor

Alkol kullanımı da göz sağlığını olumsuz şekilde etkiler. Alkol özellikle beyin üzerine etkilidir; sinir sisteminde yavaşlama ve tahribata yol açar.

Gözlerimiz de beynin bir uzantısı olduğu ve sinir sisteminden oluştuğu için alkolden fazlaca etkilenir. Alkol kullanımı ile sinir hücrelerinde yavaşlama ve görsel algının bozulması meydana gelir, yoğun alkol kullanımı sonucu göz sinirlerinde fonksiyon kayıpları meydana gelir.

Uyuşturucu madde kullanımını da göz sağlığını etkiler. Göz kaslarının felci, şaşılık, göz bebeğinde büyüme veya küçülme sorunları bunlardan birkaçıdır.

Ayrıca gece körlüğü ve çeşitli görme bozuklukları da ortaya çıkabilir.

Toksik Etken Ortadan Kalkarsa Problemler Biter Mi?

Tüm bu bulguların bir kısmı toksik etkenin ortadan kaldırılması ile düzelebildiği gibi bir kısmı da körlük gibi geri dönüşümsüz problemlerle sonuçlanabilir.