Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede 25.05.2016 tarihi ile 15.05.2017 tarihleri arasındaki gelir-gider tablo ve bilançoları genel kurul üyelerine sunuldu. 

Kongrede 25.05.2016 tarihi ile 15.05.2017 tarihleri arasındaki faaliyetleri salondakilere aktaran Elazığspor basın sözcüsü Cengiz Gülaç zor bir sezon atlattıklarını dile getirerek bu zorluklara rağmen ligi 41 puanla 10.sırada bitirmenin bir başarı olduğunu dile getirdi.

25.05.2016 tarihi ile 15.05.2017 tarihleri arasındaki gelir-gider tablosunu salondakilere aktarmak için kürsüye gelen Mali İşler Sorumlusu 2. Başkan Karahan Çelik’in konuşmasından satır başları;

"Hem Borçları Kapatıp Hem de Transfer Yasağını Kaldırdık"

“İlk geldiğimiz günün sabahında icra gelen bir kulübü devir almıştık. Geçen yıl bu zaman yapılan genel kurulda değerlendirmeler yapıp itirazlar etmiştik. Biz buna rağmen göreve geldik ve itirazlarımızda haklı olduğumuzu gördük geçen yıl 59 milyon lira borçla geçen yılın borçları ibra olmuştu ama gördük ki borç bundan çok daha fazla. Öncelikle biz göreve geldiğimizde önceki yılın futbolcuların alacakları vardı ve aynı zamanda transfer yasağımız vardı. Belki de yönetimimizin göreve geldiğinden beri yaptığı en önemli iştir bu. Hem borçları kapatıp hem de transfer yasağını kaldırdık.”

“Biz Yönetime Geldikten Sonra Hiçbir Futbolcu FİFA’ya Başvurmadı”

“Eksi 6 puana rağmen futbolcularımız bu psikolojiye rağmen iyi bir derece yaptılar. Tabi gelir gelmez en önemli konularımızdan bir tanesi FİFA’daki dosyalarımızdı. Neden en önemli konular çünkü buradaki her dosya aynı zamanda bir ceza demekti. Belki de biz bu cezaları en hafifiyle atlattık. Yani eksi 12 puan almıştık eksi altı puan geri getirdik. En hafifi buydu belki yani küme düşme cezası gelebilecek birçok dosya vardı. Hemen akabinde bunlarla uğraşmaya başladık. Toplam FİFA’da 26 dosyamız vardı. Bu 26 dosyanın yaklaşık sekiz dokuz tanesi biz geldiğimiz günde, disiplin kurulu seviyesine gelmişti. İki tanesinden de zaten ceza verilmişti. Bildiğiniz gibi biz yönetime resmen geldikten sonra hiçbir futbolcumuz FİFA’ya başvurmadı, bizi şikayet etmedi. Bu dosyaların hepsi önceki dönemlere aittir.”

“Bu Seneyi İdame Ettirmek İçin 120 Milyon Gibi Bir Kaynak Gerekliydi”

“Toplamda 12 milyon 774 bin Euro ve 500 bin dolar gibi bir rakamdan bahsediyoruz. O zamanki kurla çarptığımız zaman 45 milyon gibi bir rakamdan bahsediyoruz, bu sadece FİFA borçlardır. Yerli futbolcu ve yerli heyet ödemeleri borçları dahil ve içerideki personel alacakları dahil bir hesap yaptığımızda 30 milyon tutuyordu. Koyalım bunu üstüne 75 milyon ediyor. Eski yönetim kurulu başkanına 19 milyon vardı onu da üstüne koyalım, 94 milyon ve yaklaşık 5-6 milyon civarında da vergi, SSK borcu vardı. Bunu da üzerine koyduğumuzda 100 milyon ediyor. Biz bunları geçen sene izah etmeye çalıştık ama tabi elimizde yeterli bilgiler somut bilgiler olmadığı için geçen sene o yönetim kurulunun getirmiş olduğu 59 milyonluk borç ibra oldu. Bunların üstüne bulunduğumuz sezonunda 20 milyon civarı maliyetini üzerine koyduğumuzda, yaklaşık bu seneyi idame ettirmek için 120 milyon civarı gibi bir kaynak gerekliydi. Bu borçlara baktığımızda ana para yüzde 36 yani neredeyse üç katı. Aslında Elazığspor borcu bu miktarın üçte biri ama zamanında yapılması gerekenler yapılmadığı için bu borçlar üçe katlanmıştır.”

Silinen Puanın Geri Verilmesi Dünyada Bir İlk

“Bu 26 dosyadan iki dosya vardı ki birisi Fabio Alves Da Silva Bilica dediğimiz futbolcunun dosyası biriside Soşo kulübünün dosyası. Soşo kulübü de eski futbolcumuz Serdar Gürler’in transferinden kaynaklanan bir borç. Bu iki dosyadan maalesef biz resmi olarak o koltuğa oturduğumuzda o göreve geldiğimizde, bu iki dosyadan altışar puan ceza silinmesi alınmıştı. Dolayısıyla 12 puan olarak federasyon bu puanları yansıttı. Hemen akabinde de bizim tabi bizim bu ilk cezalar geldiğinden beri girişimlerimiz sürdü. Başkanımız yurt dışında temaslarda bulundu gerek Soşo kulübüyle gerek İsviçre’de FİFA nezlinde ve bu dosyalardan birinde haklı bulunduk. Çünkü biz ayağımızın tozuyla Bilica dosyasına ödeme yapmıştık. Kendi avukatı da bunu kabul etti ve FİFA da yapmış olduğumuz girişimler sayesinde eksi altı puanımız bu sayede geri geldi. Buda yine bizim aldığımız bilgilere göre dünyada bir ilk oldu. Verilen bir puan silme cezasının geri alındığı daha önce görülmemiştir.”

“FİFA Dosyalarına Kalan Borç Yaklaşık 14-15 Milyon TL”

“Bu 26 dosyanın şu anda sadece 5 tanesi açıkta bunların üç tanesi de yeni sonuçlandı. Bunlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Toplamda 21 dosyayla ilgili protokollerimizi yaptık. Bunların 11 tanesiyle ilgili tüm ödemelerimizi yaptık ve dosyalar kapanmış oldu. Diğer 10 dosyayla ilgilide taksitlendirmelerimiz ödemelerimiz devam ediyor. Biz bu 12 milyon 700 bin Euroluk dosyalardan yaklaşık 5 milyon Euro gibi bir indirim aldık. İkili görüşmeler neticesinde ödediğimiz paralar hariç sadece indirim. Bu borç aslında 7 milyon 700 bin gibi bir rakama düşürüldü. Toplamda 4 milyon 236 bin Euro ve 200 bin dolar bir ödeme yaptık sadece FİFA dosyalarına. Sonuç itibariyle bu dosyalara kalan borcumuz üç buçuk milyon Euro ve 300 bin dolar gibi bir rakamdır. Yani yaklaşık 14-15 milyon TL bir borcumuz kaldı.”

“15 Milyon TL ile Transfer Tahtasını Açıldı”

“Biz hem 2016-2017 sezonu için hem 2017-2018 sezonu için iki dönem kulüp lisansı aldık. Bizim ligde toplamda beş kulüp sadece lisans aldı. Bu kulüp lisansından sonraki en önemli olaylardan bir tanesi de devre arasındaki transfer tahtasıydı. Buda çok fazla medyaya yansıdı. Transfer tahtasını da açmak için çalışmaları başlattığımızda 15 milyon TL gibi bir borç bulunuyordu. Yani TFF nezlinde 15 milyon TL gibi bir borç bulunuyordu. Çok kısa sürede 6-7 milyon gibi bir nakit ödeyerek, bir kısmını yapılandırarak bir kısmını da evraklarla çeklerle, 15 Milyon gibi bir rakamı çözmüş olduk ve transfer tahtasını açtık.”

8 Buçuk Milyon Borç Gitti, Kaldı 6 Milyon 200 Bin 

“Bu yıl içerisinde, ki bir önceki sezona ait futbolcu borçlarını önceden kapattığımızı söylemiştim. Toplamda 8.5 milyon gibi bir ödeme yaptık. Mevcut futbolcularımıza ve teknik heyetlerimize. Yine toplamda 6 milyon 200 bin gibi bir borcumuz bulunmakta yine burada her şey dahil bir borcumuz var. Bunu da kısa sürede ödemek için çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞSPOR KULÜP BAŞKANI KARATAŞ, ESKİ BAŞKAN HAKKINDA SERT KONUŞTU

Elazığspor Kulüp Başkanı Sedat Karataş, “Mali Genel Kurullar kulüplerin mali durumlarını en şeffaf şekilde kamuoyuna aktarmak açısından büyük önem arz etmektedir. Yaklaşık bir yıl önce göreve geldik. Başta maddi konular olmak üzere Elazığspor’un ne kadar sıkıntılı durumlarda olduğunu sizlerde biliyorsunuz. Burada enkaz edebiyatı yapmak istemesek de adeta borç batağına sürüklenmiş bir kulübü devir aldık. Geçtiğimiz yıl genel kurulda 59 milyon TL olarak ibra edilen borç miktarının maalesef gerçeği yansıtmadığını sizlere anlattık. 50 yıllık borç tarihinin en büyüğünü yaşadık” diyerek Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Elazığ Milletvekillerine teşekkürlerini bildirdi.

“Elazığspor’a Zarar Verdiğinin Açıkça İtirafıdır”

Eski kulüp başkanıyla ilgili olarak konuşan Karataş, “Eski kulüp başkanı tarafından hayretle izlediğimiz bir yerel gazetemizde beyanları vardı. Bununla ilgili olarak da bir iki noktaya değindikten sonra sözlerime son vereceğim. Kulüp başkanı kendisi göreve geldiğinde kulübün kasa raporlarını her ay valiye, belediye başkanına, taraftara ve medyaya sunduğunu söylemişti. Dört yıllık görevi süresince sadece geldiği üç ay bunu yapmıştır. Daha sonra maalesef bu uygulamaya son vermiştir. Hatta Elazığ’da değerli bir spor yorumcumuz kendisine sorduğunda eskiden kulübün kasa defterleri geliyordu, ne oldu da gelmiyor diye. Kendisinin de cevabı maalesef ipin ucunu kaçırdık. Bundan sonra kulüp kasa defteri falan veremiyoruz. Bu o dönemin ne kadar mali açıdan Elazığspor’a zarar verdiğinin de açıkça bir itirafıdır.”

“Kendi Şirketleri Üzerinden Para Transferleri Yaptığını Biliyoruz”

“Yine mali müdürümüze bir eleştirisi vardı, Karahan Çelik’in kendi hesabını kullandığına dahil. Bende şunu söylemek istiyorum. Dernek hesaplarımızın herhalde icralı olduğunu en iyi kendisi bilir. Çünkü şükür Allah’a biz göreve geldiğimizden beri ne federasyondan ne Spor Toto’dan kesinlikle bir Tl para almadık. Gelen bütün paralar eski yönetim kurulu başkanı Selçuk Öztürk’e gitmektedir. Dolayısıyla dernek hesapları icralı olduğundan dolayı şirket kurulumu da daha gerçekleşmemiş olduğu için ikinci başkanımız mali işlerden sorumlu başkanımız olduğu için ilk dönem o gelen paralar sayın Karahan’ın hesabına gelmiştir ama açıklama kısmında Elazığspor’a gönderilen para diye gelmiştir. Bu konuda da kendisinin başkanlık yaptığı dönemde kendi şirketleri üzerinden para transferleri yaptığını da çok iyi biliyoruz.”

“Elazığspor’a Verilen Kaynaklar Kendi Şirketi Üzerinden Kazanç Sağlamaktadır”

“Bizim kazandığımız minibüs ihalesiyle ilgili olarak birtakım iddiaları vardı. Bende buradan kendisine soruyorum. Elazığ Belediyesinden kendi döneminde Elazığspor’a gelir amaçlı yedi tane halk otobüsü ihalesi verildi. Şu an bu 7 tane halk otobüsü hangi firmada, bende belgeler var. Hazar temizlik firmasında şu anda halen daha kendi firmasında maalesef çalışmaktadır. Bunları da buradan açıkça söylüyorum. Maalesef Elazığspor’a verilen kaynaklar kendi şirketi üzerinden şuan kazanç sağlamaktadır. Minibüslerle ilgili değerli basıncı arkadaşlarımız buradalar. Bizim dönemimizde Elazığ’da bir minibüs ihtiyacı vardı. Bizlerde Elazığspor olarak bu ihaleye girdik ve kazandık aklında soru işareti olan her kim varsa bizlerden minibüs alan hat sahibi arkadaşlarımızla en kısa sürede kulübümüzde veya bir başka yerde tüm basın mensuplarımızı görüştürebiliriz. Herkes aklındaki soruları sorabilir.”

Nerede Bu 200 Milyon TL?

“Kulübümüzün süper ligde ve birinci ligde Selçuk Öztürk döneminde yaklaşık dört yıllık geliri 100 milyon TL iki yıl süper ligde iki yıl birinci ligde yaklaşık 100 milyon TL bir gelir geldiği aşikardır. Kongre sonrası yapılan incelemelerde de yaklaşık 100 milyon TL de bir borç görünüyor. Dolayısıyla burada 200 Milyon TL lik bir bütçe var. Tabi burada reklam gelirleri ve ihaleler hariç. Trabzon spora satılan oyunculardan gelen 9 milyon Tl gibi rakamlar var ki, Selçuk Öztürk’ün bu parayı kendi firmasına aldığını da buradan söylemek istiyorum. Ben federasyondan gelen 100 milyon TL ve borçlarda olan 100 milyon Tl nin nereye gittiğini huzurlarınızda sormak istiyorum. Önümüzde bu kadar FİFA dosyası var. Bütün borçlar ödenmemiş. Nereye gitti bu paralar, bir söz var, ‘Arsız hırsız, ev sahibini bastırırmış’ diye ama Allah’ın izni ile bizi hiç kimse bastıramaz.”

“Bu Kulübün Kim Bir Lira Hakkını Yemişse Burnundan Fitil Fitil Getireceğiz”

“Karahan başkanında dediği gibi bizim kimseyle bir husumetimiz yok ama bu kulübün kim bir lira hakkını yemişse onunda burnundan fitil fitil getireceğiz inşallah. Son olarak buradan bir şey söylemek istiyorum dört yılda yaklaşık 120 futbolcu transferi yapan takımımızı küme düşüren, kulübümüzü tarihinin en ağır borç yüküyle baş başa bırakan, kulübe iki dönem transfer yasağı getiren ve kendi döneminde gerçekleştirdiği transferlere ilişkin ödemeleri yapmayan eksi 12 puan cezasına sebep veren bir kulüp başkanının ve kulüp yönetiminin transfer politikasını başarısızlıkla suçlamasını siz değerli kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum. Elazığspor sevdalısı olduklarını her platformda dile getirenlerin kulübü nasıl bir borç batağına soktuğu ortadadır. Bizler 50 yıllık geçmişi olan markayı ayakta tutmak adına var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanarak katılım gösteren herkese teşekkürlerini bildirdi ve bundan sonraki kongrelerde de “Kulübümüze şerefle hizmet etmiş kulüp başkanları aramızda olurlar inşallah” dedi.

GİDER TABLOSU

GELİR TABLOSU