Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, e-ticarette mesafeli sözleşme kapsamında satın alınan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar, insansız hava araçları, canlı müzayede ile satılan mallar ve servis tarafından kurulumu yapılan mallarla ilgili cayma hakkı istisnası, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

Tüketicinin cayma hakkını kullandığı ürünün iade masrafını karşılamasına yol açan hüküm de 1 Ekim 2023 yerine 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada uzaktan alışverişte cayma hakkı kullanımında malı iade etmesi için tanınan sürenin 10 günden 14 güne çıkarıldığı, iade masraflarının tüketici tarafından ödenebilmesine yönelik düzenlemenin de Avrupa Birliği direktiflerine uygun olarak yapıldığı belirtildi.

“KART LİMİTİNE TEK SEFERDE İLAVE EDİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ”

Açıklamada, kredi kartı ile yapılan ödemelerde cayma hakkının kullanılması halinde azami 14 gün içinde tüketiciye ücret iadesinin ardından, tutarın kart limitine tek seferde ilave edilmesi zorunluluğunun getirildiği kaydedilerek, “Tüketicilerin kredi limitlerinin haksız yere azalmasından dolayı finansmana ulaşmalarının önündeki engel kaldırılmıştır” denildi.