SAG Games Kurucu Ortağı Girişimci Salih Avcıoğlu, dijital oyunların ve tasarım süreçlerinin nasıl olduğuna dair bilgiler paylaştı.

MOBİL TASARIMCI ÜRETİM SÜRECİNİ ANLAMAK İÇİM OYUN OYNUYOR

Oyun yapmanın ve oyun oynamanın birbirinden çok farklı durumlar olduğunu ifade eden Salih Avcıoğlu "Oyun oynanan süreçte geçirilen keyifli vakitler, oyunun tasarım sürecinde çözülmesi gerekilen birtakım sorunlar çıkarır. Bir oyun yazılımcısı(tasarımcısı) oyun oynarken, oyunun nasıl yapıldığını, hangi teknikler kullanıldığını anlamak için oynuyor. Bu sayede aldığı keyif ve oynadığı oyunlardan öğrendiği yenilikler ile birlikte kendi oyun tasarımlarına sunacağı katkıda artıyor" dedi.

MOBİL OYUN PAZARININ ÖNEMİ ARTIYOR

İnternet ile birlikte akıllı cihazların(telefonlar ve tabletler) günlük hayatın bir parçası haline geldiğini hatırlatan Avcıoğlu "Bilgisayarların cepte taşınabilecek kadar küçülmesi, donanımsal özelliklerin üst seviyelere çıkarılması, harici bir yönlendirici sistem olmadan dokunmatik büyük ekranlara sahip olması, kullanıcıların masaüstü bilgisayarlardan akıllı cihazlara yönelmelerini sağladı. Bu yönelim oyun pazarının da büyümesine ve yeni nesil teknolojiler ile geliştirilen milyar dolarlık oyunların oluşturulmasına vesile oldu. Akıllı cihazlar ile geçirilen vakitler arttıkça, mobil oyunların da önemi günden güne artıyor" diye konuştu.

TÜRKİYE DÜNYA'DA 3. SIRADA

Salih Avcıoğlu, 'Mobil oyun pazarına ilişkin sayısal veri ve analizlerini incelediğimizde, 2019 yılı için dünya genelinde mobil oyun indirme rakamları 200 milyarı bulurken, 2021 yılı itibari ile yatırımların %80'inin mobil oyun sektörüne yapıldığını görüyoruz. Bu yatırımlar şu an 100 milyar doları aşmış durumda. Türkiye mobil oyun uygulamalarında harcanan vakit ile son 1 yıl içinde %50 gibi bir artış göstererek tüm dünya genelinde üçüncü sırada yerini aldı. Kullanıcıların gün içerisinde akıllı bir cihaz ile geçirdiği vakitlerin toplamının ortalama 4.3 saati bulduğunu ifade edebiliriz. Bu da mobil oyun programcılığının sektörel bağlamda hedef alınacak bir pazar olduğunu ve böyle olmaya devam edeceğini ortaya çıkarıyor" dedi.