Apple CEO’su Tim Cook, Çin Siber Güvenlik Dairesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Çin’de 1.8 milyon iOS geliştiricisi bulunduğunu ve bu geliştiricilerin App Store’un açıldığı 2008’den bu yana 112 milyar yuan yani yaklaşık 17 milyar dolar kazandığını belirtti. 

Bu yılın başlarında, Apple, geliştiricilerin mağaza aracılığıyla yaklaşık 70 milyar dolar toplam gelir elde ettiklerini söyledi. Çinli geliştiricilere ödenen rakam, toplam bedelin neredeyse yüzde 25’ine denk geliyor.

Apple, yerel kullanıcıların ve hak gruplarının, bu yıl Çin mağazasından yüzlerce uygulamayı kaldırmaya karar verdikten sonra Pekin siber düzenleyicilerine baskı yapmaktan ötürü eleştirilere maruz kaldı. Buna, mesajlaşma uygulamaları ve sanal özel ağ (VPN) hizmetleri de dahil olmak üzere Çin'in Harika Güvenlik Duvarı neden olmuştu.

Apple, satışlar bakımındna Çin'i en büyük üçüncü bölge olarak görüyor. Ancak son yıllarda yerel rakiplerin üst düzey telefonları ilgi çekmeye başlayınca Apple pazar payını biraz kaybetti. Firma, Kasım ayında çıkan iPhone 8 ve iPhone X modellerinin piyasaya sürülmesinin ardından hız kazanmayı ve bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

ABD'li teknoloji devi, daha önce Çin bulut verilerini Çin'in Guizhou eyaletinde yerel bir ortağın sunucularına taşıdığını söyledi.

(milliyet.com.tr)