Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, ülkelerin siber güvenliğiyle ilgili bütün verileri ölçebiliyor.

Birliğe 2019 yılında 60 ülke verilerini sunarken, 2020 itibarıyla 76 ülke verilerini açtı. Ölçümler 7 kritere göre yapılıyor ve her birinde farklı bir ülke ön plana çıkıyor.

İstanbul Üniversitesi Üniversitesi İstatistik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Zülfikar, ülkelerin siber güvenlik açıklarını  değerlendirdi.

"Bu çalışmanın adı, global siber güvenlik indeksi. Bu indeksi oluşturmak için, dünyada veri tedarik eden, ben verilerimi paylaşıyorum ve bu veriler de kanıta dayalı ölçülebilen veriler diyen ülkelerin dahil olduğu bir çalışma. Bu ülkelerde siber güvenlik durumu nedir? Nerelerde başları belada, nerelerde iyiye gidiyorlar, rekabet nasıl, hangi ataklara açıklar, hangi açıdan saldırılara karşı kontrollerini ele almışlar... Ülkeler arası rekabetin, savaş stratejilerinin odaklanmaya başladığı bir alan. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği bu çalışmayı dizayn ediyor. Yani ben verilerimi sizinle paylaşıyorum dediğim andan itibaren, bunlar pasif veri dediğimiz bizim güvenliğimizle ilgili bütün verileri ölçebiliyorlar. 'Yedi kritere göre ben ölçüyorum' diyor. Her kriterde başka bir ülke ortaya çıkıyor ama ne gariptir ki bu ülkeler Asya, Orta Doğu, İslam coğrafyasının hakim olduğu ülkeler."