Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle, TÜRSAK Vakfı tarafından her yıl düzenlenen ve bu yıl 14.’sü yapılan çocuk film festivali, bu yıl Elazığ Belediyesi’nin katkılarıyla Elazığ’da başladı.

Elazığ’daki çocuklar bu festival ile dünyanın çeşitli yerlerinden gelen filmleri izleme imkanı bulacak.

Festivalde yer alan filmlerden hangisinin birinci olduğu ise, çocuk jüriler tarafından izlendikten sonra belirlenecek.

TÜRSAK Vakfı Proje Direktörü ve 14. Çocuk Filmleri Festival Direktörü Derya Can yaptığı konuşmada, TÜRSAK vakfının 1991 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyerek, “TÜRSAK vakfı, 7’den 70’e sinemayı sevdirmek amacıyla yıl içerisinde çeşitli proje yapan; çocuklardan, liselilere, üniversitelere daha büyük ebeveynlerimize kadar sosyal sorumluluk projeleri üreten bir kuruluştur” dedi.

Çocuk Filmleri festivalinin 14 yaşına bastığını belirten Can, Elazığ’da Doğu Anadolu bölgesinin festival açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Elazığ’da çocuk jürisinin iş başında olduğunu kaydeden Can, “Yarışma filmlerini izleyecekler. Bu seneki çocuk filmleri festivalinin birinci filmini belirleyecekler” diye konuştu.

Can, Çocuk filmleri festivalinin genel amacının; daha önce sinemaya gitmemiş, sinema ile tanışmamış çocukları sinema ile buluşturmak olduğunu söyledi.

Can konuşmasına şöyle devam etti: “ Amacımız, çocuklara sinemayı sevdirmek. Sinema sanatı ile onları buluşturmak. Hayatlarına sinema ile ilgili, sanatla ilgili bir şeyler katabilmek. Onları bu alanda eğitebilmek. Onlara bu fırsatı tanıyabilmek.”

14. Çocuk Filmi festivalinde 31 tane filmin yer aldığını dile getiren Can, “Bunların her biri Avrupa’dan Rusya’dan, Amerika’dan, Güney Kore’den filmler. Bu filmleri program direktörümüz uluslararası film festivallerinden Toronto’dan, Berlin’den hatta Oscar kazanan kısa filmlerden oluşan bir program haline getiriyorlar ve onları Anadolu’daki çocuklarla buluşturma fırsatı yaratıyorlar. Filmlerimizi masalcı abla seslendiriyor. O da izlenen filmlere bir hikaye yaratıyor. Ve onları seslendiriyor. 8 yaş grubu, 9-12 yaş grubu çocuklar için bu filmleri daha kolay anlayabilmeleri için, onların hayal dünyalarına daha net şeyler sunabilmek için seslendiriyorlar” şeklinde konuştu.

Bugün Elazığ’da festival açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Can, “29 Mayıs’ta Bingöl’de, 1 Haziran’da Tunceli’de, 6 Haziran’da İstanbul’da festivalimiz devam edecek” dedi.