Bu yıl Türkiye’deki asgari ücret, %26,05 artışla 2 bin 20 TL’yi buldu. Gelelim ekonominin kayıt altına alınmaya yeni başlandığı MÖ 3500-3000’lü yıllara. Sümer medeniyetinde, nüfusun artmasıyla, ihtiyaçları karşılamak için çeşitli sınıflar oluşturulmuştu. İşçilerin ve kölelerin yevmiyeleri, çan biçimli devrik ağızlı çanaklarla ölçülüyordu. Tapınaklarda çok sayıda ele geçen bu çanaklar, tapınak ekonomisi kapsamında çalışan insanlara günlük ya da öğünlük besinlerinin standart miktarda verildiğinin göstergesiydi. Günümüzdeki asgari ücret uygulamasına benzer, işçilere ve kölelere verilen yevmiyeler, standart hacimler halinde düzenlenirdi.

İşçilerin İhtiyaçları Standarda Bağlandı

Modern asgari ücretin atası olarak kabul edilebilecek bu uygulama ile kölelerin de, askerlerin de günlük yemek ihtiyacı bir standarda bağlanmış ve gelir gider hesaplarının tespiti kolaylaşmıştı. İlerleyen yıllarda bu uygulamanın en büyük faydasını, şüphesiz sınırları çok büyük alanlara yayılan imparatorluklar görecekti.

Modern Anlamda Asgari Ücret 1890'da Tanındı

Temeli atılan bu uygulama, Roma İmparatorluğu başta olmak üzere pek çok devlet ve imparatorlukta kullanıldı ve modernleşerek günümüz asgari ücretine zemin hazırlandı. Dünyada ilk kez 1890 yılında, sosyal politikalarda öncülükleriyle tanınan Avustralya ve Yeni Zelanda’da başlayan asgari ücret uygulaması, 1900’lü yılların başında Avrupa’ya, daha sonra ise tüm dünyaya yayıldı.