Boşanma kararı çocuğa en doğru şekilde nasıl anlatılır?

Boşanma kararının çocuğun yaşına uygun şekilde anlatılmasının önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, boşanma kararının açıklanması sırasında anne ve babanın ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. İşte boşanma kararını çocuklara anlatmanın en sağlıklı yolu...

Boşanma kararı çocuğa en doğru şekilde nasıl anlatılır?

Boşanma kararının çocuğun yaşına uygun şekilde anlatılması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Boşanma kararı alan ebeveynlerin, aldıkları kararı çocuklarına bulunduğu yaş grubunun gerektiği şekilde anlatmaları önemlidir. Çiftin bu kararı neden ve ne gerekçeyle verdiklerini ve bundan sonra nasıl bir yol izleyecekleri hususunda çocuklarını bilgilendirmeleri gerekir.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çatışmalı bir ortamda büyüyen çocukların, tartışma ve kavgalara sürekli tanık olması nedeniyle boşanmanın çoğu zaman ebeveynler için daha iyi bir seçenek olabileceğini söyledi.

KARARDAN EMİN OLUNUNCA AÇIKLANMALI

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, boşanma sürecinin açıklanması sırasında anne ve babanın ortak hareket etmesinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Anne ve baba, boşanma kararı aldıktan sonra süreci analiz etmeli ve kendini sorgulamalı. Bu konu çocuğa açıldıktan sonra karardan geri dönüş yaşanması, çocuğun kafasını karıştıracaktır. Anne ve baba boşanma kararında emin olduktan sonra ortak bir dil geliştirmeli. Çocuğa yapılan açıklama sonrası anne ve baba olabildiğince çabuk aksiyon almalı. Örneğin ebeveynlerden biri ayrı eve çıkacaksa bu, çocuğa doğru bir üslupla izah edildikten sonra alınan karar hemen uygulanmalı. Durum çocuğa anlatılırken ebeveynler birbirini suçlayıcı şekilde konuşmamalı.”

'SENİ KOŞULSUZ SEVMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Koşullara ve çocuğun bulunduğu yaşa göre, çocuğun zaman zaman ebeveynlerinin boşanmasının sebebinin kendisi olduğunu düşünebileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu sebeple anne ve baba çocukla iletişime geçerken boşanmalarının onun suçu olmadığını belirtmeleri gerekmektedir. Artık eş olmak yerine arkadaş olarak yollarına devam edeceklerini ve onu hala koşulsuz sevdiklerini belirtmeli” diye konuştu.

SORULARA DOĞRU YANITLAR VERİLMELİ

Anne ve babanın çocuğun soracağı sorulara açık, net, basit ve doğru cevaplar vermesi gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Eğer çocuk uyum sağlamakta problem yaşıyorsa ya da yaşından daha küçük davranışlarda bulunuyorsa bir uzmandan destek alınması önemli” tavsiyesinde bulundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137