Deniz Kirliliği Önce Balıkları Vuruyor

Balık sağlığını etkileyen olumsuz faktörlerin başında deniz kirliliği geliyor. Paraziter hastalıkları tetikleyen kirlilik, çoğunlukla ölümlere sebep oluyor.

Deniz Kirliliği Önce Balıkları Vuruyor

Denizde bir atığın, oluşturduğu kötü görüntüden çok daha büyük zararları var. Deniz kirliliği birçok canlı türünün sağlığını olumsuz etkiliyor. Hatta onların ölümüne bile sebep olabiliyor. Bu canlıların başında da beslenen, dinlenen, üreyen ve göç eden balıklar geliyor…

Balık sağlığını olumsuz etkileyen faktörleri, balıklarda en sık görülen sağlık sorunlarını ve nasıl önlenebileceğini İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Akaylı’ya sorduk.

Balık sağlığını en çok etkileyen faktörler neler?

“Balıklar poikilothermik yani soğuk kanlı canlılar olmaları nedeniyle kendi vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler. Bu nedenle içinde bulundukları akuatik çevrenin sahip olduğu ekolojik faktörler balıkların anatomi ve fizyolojileri üzerinde oldukça etkilidir.

Doğadaki ve kültür balıklarının sağlığını en çok etkileyen faktörler, çevreden kaynaklanan nedenlere bağlı olarak gelişen hastalık sebepleridir. Akuatik hayvanlar, algler, mikroorganizmalar gibi biyolojik faktörler ise hastalık çıkışına neden olan ikinci önemli sebebi oluşturmaktadır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137