Kripto paralar Blockchain altyapısı üzerinde çalışıyor. Burada yapılan işlemlerin onaylanarak merkeziyetsiz bir ağa kaydedilmesi gerekiyor.

İşte kripto para madencileri de tam olarak bu görevi üstleniyor. Yaptıkları ve adına Mining denen madencilik ile blok ödülleri ve işlem ücreti olmak üzere 2 farklı gelire sahip oluyorlar. Kripto para madencileri aslında sistemi ayakta tutan ve ağın içindeki en önemli unsurlar olarak görülüyor.

Ancak son günlerde yaşanan fiyat artışları kripto para madencilerini zor duruma soktu. Çünkü madenci sayısı arttıkça, bu iş için olmazsa olmaz ekran kartları satışlarında patlama yaşandı ve piyasada bulmak zorlaştı.

Uzmanlar, kripto para piyasalarındaki yükseliş devam ettiği sürece ekran kartı satışlarının da süreceği görüşünde.

2020’de 60 milyon ekran kartı satışı oldu

Verilere göre, 2020’nin son çeyreğinde ekran kartı gönderimleri yüzde 20,5 arttı ve global pazarda ekran kartı satışları 11 milyonu geçti.

2020’de dünyada satılan toplam ekran kartı sayısı ise 60 milyon.

Türkiye’de satışlar yüzde 70 arttı

Türkiye’de ekran kartı sayfalarını ziyaret eden kullanıcıların sayısı ise son altı ayda 2,5 kat arttı. Aynı dönemde ekran kartı satışlarında da 2,2 kart artış yaşandı.

Türkiye’de 2020 yılında satılan toplam ekran kartı 500 bin. 2021’in ilk çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla satışlar yüzde 70 arttı.

“Fiyatlardaki yükseliş sürdüğü sürece ekran kartı talepleri daha da artacak”

Kripto Para Uzmanı Oytun Es, kripto para madenciliğinde (Mining) kuvvetli ekran kartının neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor:

“Bunun esas sebebi rekabet. Sistem zorluğu, ağın içindeki madenci sayısına ve ellerindeki cihazların gücüne göre otomatik olarak ayarlıyor. Çok önceleri basit diz üstü bilgisayarlardan bile yapılabilen madencilik, ağın içerisine çok fazla kişinin dahil olmasıyla beraber sadece özel ve güçlü cihazlarla yapılabilen bir hale geldi. Bu biraz da elbette fiyatlarla doğru orantılı. Fiyatlardaki tırmanış sürdüğü sürece buradaki talep daha da artacaktır.”