İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, bayram süresince alınan yoğun tedbirlere rağmen Elazığ’ın da yer aldığı 81 ilde 70 vatandaşın trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Milyonlarca vatandaşın bayramda memleketlerine ve yakınlarına kavuşmak için yollara çıktığını belirten Çiftçi, İçişleri Bakanlığı'nın ülke genelinde kapsamlı güvenlik ve trafik tedbirleri uyguladığını ifade etti.
Bayram boyunca 334 bin 17 personelin vatandaşların huzur ve güvenliği için görev yaptığını kaydeden Çiftçi, trafikte ise 66 bin 481 personel ve 49 bin 826 ekip aracının denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü söyledi.
Tüm önlemlere rağmen Kurban Bayramı tatili süresince 70 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini açıklayan Bakan Çiftçi, yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.
Öte yandan Çiftçi, alınan tedbirler ve vatandaşların trafik kurallarına gösterdiği hassasiyet sayesinde 2026 yılı Kurban Bayramı'nın, 9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramları arasında en düşük can kaybının yaşandığı dönem olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.
Açıklanan verilere göre, 9 günlük tatil uygulanan Kurban Bayramlarında trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı şöyle gerçekleşti:
2016 yılında 117 kişi, 2018 yılında 148 kişi, 2021 yılında 87 kişi, 2023 yılında 110 kişi, 2024 yılında 71 kişi ve 2026 yılında 70 kişi hayatını kaybetti.
Bakan Çiftçi ayrıca, önceki yıllardaki 9 günlük Kurban Bayramı tatillerinin ortalamasıyla kıyaslandığında, ölümlü trafik kazalarında yüzde 45,1, kaza yerindeki can kayıplarında ise yüzde 34,3 oranında düşüş yaşandığını açıkladı.

Hiçbir can kaybının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Hedefimiz, tek bir vatandaşımızı dahi trafik kazalarında kaybetmemektir. Daha güvenli yollar ve daha güvenli bir Türkiye için çalışmalarımızı aynı kararlılık ve sorumluluk bilinciyle sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.





