Elazığ Valiliği himayelerinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile GAP Uluslararası Araştırma ve eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen buğday ıslah denemesi kapsamında Akçakiraz Beldesi’nin Bahçekapı köyünde 2016 yılı Kasım ayında ekimi yapılan buğday ve arpa çeşitlerinin hasadı yapıldı.

Tarla Sahibi Ümit Fırat Turan,21 çeşit buğday,6 çeşit arpa denemeleri yapıldığını belirterek, sonuçların Elazığ ve çiftçilerin yararına olacağını söyledi.

Turan, “Çekilen emeğin sonucu ortada yeni çeşitlerimizin, sertifikalı tohumların ne kadar iyi ve faydalı olduğunu, verimli olduğunu tüm çiftçilerimize göstermek için bu çalışmayı yaptık” dedi.

GAP Tarımsal Araştırmaları Uzmanı Dr. Mehmet Karaman, yapılan demostrasyon ile ilgili bilgi verdi. Karaman, Hasat sonrasında hububatın verim ve kalite değerlerine bakılacağını kaydetti.

Karaman, “AR-GE kapsamında ekili olan bölgelerin ve verim denemelerinin gerek verim ve sonrasında ise GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak kalite değerlerine bakacağız ve sonrasında da tüm parametreleri bir arada değerlendirip iyi olan çeşitleri ayıracağız ve ilerde tescil edilmesi yönünde gerekli adımları atacağız” şeklinde konuştu.  

Elazığ’ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu vurgulayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, yapılan çalışmayla var olan potansiyelin dikkate alındığını söyledi. Karahan amacın kaliteli, verimli ve çeşidi bol hububat üretimi olduğunu belirtti.

 Karahan, “ Buradaki amacımız bu çeşitlerin raporlarını hazırlayacağız. Tartımlarını yapacağız. Birbiriyle kıyaslayacağız. Ve ilimizin adaptasyonuna en uygun olan, üreticilerimizin en fazla kazanç sağlayacağı çeşitlerle ilgili üreticilerimize öneride bulunmak ve bu çeşitlerin ilimizdeki ekiliş alanlarındaki yaygınlaşmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız. Tabi ki gurur duyuyoruz. Çünkü burada ilk başta sadece görüntüsüyle tespit ettiğimiz kadarıyla gerçekten ilimizin iklimine çok uygun çeşitlerimiz var. Sadece buğday ve arpada değil bütün tarımsal ürünlerde siz sadece doğru çeşidi sertifikalı tohumluk olarak seçip tarlanıza ektiğiniz zaman siz zaten yüzde 30’luk bir verim artışıyla işe başlamış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Akçakiraz Belediye Başkanı Sebahattin Kaya’da beldede ekimi yapılan hububatın verimin en iyi alındığı bölge olacağına inandıklarını söyledi.

Kaya, “İnşallah Akçakiraz’ımızın bereketi topraklarında. İnşallah arpanın en iyi yetiştirildiği, buğdayın en iyi veriminin alındığı bölgeler olacaktır ve bu bölgeler inşallah ırgatın deposu olacaktır. Bu anlamda 8 ay önce sürece başladığımız tarla günü diye başladığımız ve bugün de hasat bayramı diyebileceğimiz bir Cuma bayramında inşallah bereketli bir netice alırız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, ekimi yapılan 21 çeşit buğday ve 6 çeşit arpanın hasadı başladı.