İzmir’in Aliağa ilçesinin mahalle sayısı artarken, cazibe bölgelerinden olan Yeni Mahalle’nin bir bölümü ayrılarak Örnekkent Mahallesi kuruldu, kararla toplamda mahalle sayısı 31’e yükseldi.

Son yıllarda hızla büyüyen ve gelişen Aliağa’da yeni bir mahalle daha kuruldu. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın girişimleriyle belediye meclisinde alınan kararla başlayan, Aliağa Kaymakamlığının uygunluk görüşü ile devam eden yasal süreç, İzmir Valiliğinin 18 Ağustos 2023 tarihindeki oluruyla tamamlandı. Kararla, Aliağa’nın en büyük mahallesi olan Yeni Mahalle’nin bir bölümü ayrıldı ve Örnekkent Mahallesi kuruldu. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, son dönemde büyük bir gelişim ve değişimin gerçekleştiği bölge ile ilgili kararın Aliağa’ya hayırlı olmasını diledi. Alınan bu kararla, kentteki mahalle sayısı 31’e yükseldi, merkezdeki mahalle sayısı ise 8 oldu.

Aliağa nüfusunun yüzde 25’i Yeni Mahalle’de ikamet ediyor

1982 yılında ilçe olan Aliağa’da, 1984 yılında kurulan Yeni Mahalle aradan geçen 39 yılda büyük bir yerleşim bölgesine dönüştü. Sanayileşme ve dış göç ile başlayan nüfus yoğunlaşması, mahallenin son yıllarda yapılan yerel yönetim yatırımlarıyla da bir cazibe bölgesine dönüşmesini sağladı. 2022 yılı verilerine göre, Aliağa’nın yerleşik nüfusu 104 bin 828’e yükselirken, bu nüfusun 24 bin 212 kişisi Yeni Mahalle’de ikamet etti. Aliağa nüfusunun dörtte birini barındıran Yeni Mahalle, aynı zamanda Aliağa merkez mahalleleri içinde en büyük yüzölçümüne sahip mahallesiydi.

Yeni Mahalle son yıllarda büyük bir değişim yaşadı

Yeni Mahalle’de önemli bir nüfusu barındıran Örnekkent ve çevresi, son yıllarda hızla yenilenen; yollar ve diğer altyapı yatırımları, spor, park ve sosyal yaşam alanlarıyla büyük bir değişim yaşadı. Nüfus yoğunluğu hızla artan bölgede yeni yatırımlarda hız kesmeden devam ediyor. Aliağa Belediyesi tarafından ‘Aliağa Spor ve Yaşam Merkezi’ projesi kısa süre önce tamamladı. Bölgenin hızlı gelişimi ile kamu hizmetlerinin daha etkin ve mahallinde verilebilmesi için yeni bir mahalle kurulması ihtiyacını gündeme getirdi.

Başkan Acar: "Yapı stoku ve nüfusumuz yakın gelecekte daha da artacak"

TEKNOFEST’e ‘İzmir Ekonomi’ damgası TEKNOFEST’e ‘İzmir Ekonomi’ damgası

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa’nın son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim yaşayarak modern bir kente dönüştüğünü kaydederek, “Şehrimiz çok hızlı büyüyor ve gelişiyor. Aliağamızın merkezdeki en büyük yüz ölçüme sahip bölgesi Yeni Mahalleydi. Aliağamızda her 4 kişiden biri Yeni Mahallemizde ikamet ediyor. Örnekkent bölgemizde yapı stoku ve nüfusumuz yakın gelecekte daha da artacak. Burada yeni bir mahalle daha oluşturmak vatandaşlarımıza daha etkin hizmet sunulması için çok gerekliydi. Aliağamıza, tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Örnekkent Mahallesi’nin sınırları

Yeni kurulan Örnekkent Mahallesi; doğuda Güzelhisar, güneyinde Samurlu, kuzeyinde Kurtuluş, batısında ise Yeni Mahalle ile sınırı oldu. Mahallenin sınırları; kuzeyde Güzelhisar Caddesi, Doğusunda Kıbrıs Caddesi, Batıda Zübeyde Hanım Caddesi ve Değirmendere Caddesi, güneyinde ise Halide Edip Adıvar Caddesi oldu. Son düzenlemeyle birlikte Örnekkent Mahallesi’nin yüzölçümü 227 bin 76 hektar, Yeni Mahalle’nin 140 bin hektar oldu.