Kasım ayı başında İran'a karşı yaptırımları yeniden devreye sokan Washington yönetimi ile Tahran arasındaki gerilim artıyor.

ABD'nin yaptırımlarının İran'ın petrol ihracatını engelleyemediğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Amerikalıların hedefi bizim petrol ihracatımızı engellemekti. Halkımıza şunu açıkça söylemek isterim ki, 4 Kasım'dan sonraki ihracatımız daha iyiye gitmiştir. Yani Amerikalılar petrol konusunda başarısız olmuşlardır." dedi.

ABD'nin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısması için gösterdiği çabalarda da başarısızlığa uğradığını söyleyen  Ruhani, "Amerikalılar OPEC toplantısında başarı sağlayamadılar ve ne mutlu ki İran Cumhuriyeti başarılı oldu. Petrolümüzü satma süreci bu toplantıdan önce olduğu gibi aynen devam edecek" dedi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015’te Avusturya'nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

Trump'ın kararının ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos'ta, ikinci yaptırım paketinin ise 4 Kasım'da devreye sokmuştu.

Kaynak: Reuters