“Elimi Tutar Mısın?” projesinin 2016-2017 eğitim öğretim dönemi yılsonu değerlendirme toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti.
Toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Kaya, İlçe Belediye Başkanı Hacı Akpınar, Kaymakam Hasan Gündoğdu, Şube Müdürü Metin Özgen, Elazığ Belediyesi Eski Belediye Başkanı Şükrü Kacar, rol modeller, veliler ve öğrenciler katıldı.
“Elimi Tutar Mısın?” projesi kapsamında gönüllü olarak çalışan rol modeller, 6-17 yaş aralığındaki çocukların ellerinden tuttular, ikinci anneleri ikinci babaları, ikinci aileleri oldular.
Düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı gerçekleştiren İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Kaya, eğitim öğretim yılı başı itibariyle sosyal sorumluluk projesi ekipleri ve akademik proje ekiplerinin oluşturulduğunu, sosyal sorumluluk projesi olan Elimi Tutar Mısın? projesi ile ilçedeki 6-17 yaş arası belirlenen öğrencilerin taranarak tespit edildiğini ve 100 öğrenciye rol model tanımlaması yapılarak, teşhis tedavi yöntemleri belirlenip, risk altında olan öğrencilere anında müdahale edildiğini söyledi.
Kaya, rol modellerin göstermiş olduğu sevgi, şefkat, ilgi sayesinde ilçe genelindeki okullarda huzur düzeyinin arttığını ve öğrencilerin akademik başarısının desteklendiğini ifade etti.
Rol modellerin, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” düsturuyla hareket ederek, mesleklerinin sadakası ve zekâtı olarak bu projede yer aldıklarını dile getiren Kaya, “Elimi Tutar Mısın?” projesine destek olan herkese teşekkür etti.
İlçe Belediye Başkanı Hacı Akpınar ise, “Bu güzel projenin mimarlarına şükranlarımı sunuyorum” diyerek, “Elazığ da belki ilk olan bu projeye ilk baktığımda gerçekten gözlerim yaşardı. Gerçekten dokunma buna derler. İhtiyaç sahibi olsun olmasın rehberliğe şefkate sadakate ihtiyacı olan insanlara dokunmak en büyük eylemdir. Bu projenin bu seviyeye gelmesi kolay değil. Okullarımızda hummalı bir çalışma oldu. Çok iyi veriler ortaya konuldu. 100 kişilik öğrenci grubuna eşleştirme ile belirlene rol modeller severek isteyerek bu işi üstlendiler. Bunlardan biri benim. 3 tane çocuğum vardı. 4 çocuğum oldu. Bu konuda emeği geçenlere, gerçekten rol modellik yapanlara şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“Biz toplum için varız”
Akpınar konuşmasına şöyle devam etti: “ İlçemizde gerek eğitim gerek sosyal alanlar gerekse spor alanlarını oluşması için belediye olarak elimizden gelenleri esirgemedik ve esirgemeyeceğiz. Allah devletimizden milletvekillerimizden valimizden razı olsun. İlçemize çok güzel şeyler kazandırdık. Gençlik merkezi kazandırdık. 250 kişilik KYK yurtlarını ilçemize kazandırdık. Mesleki teknik Anadolu lisesini kazandırdık. 200 kişilik kız öğrenci yurdunu ilçemize kazandırdık. Bunlar çocuklarımızın gelişmesi ile ilgilidir. Şükrü Kacar parkımız hizmete açıldı. Biz toplum için varız. İnşallah toplumun huzuru refahı için çalışacağız bu konuda birlik ve beraberliğimiz kuvvet vermektedir. 15 Temmuz anısını yaşatmak için Mimar Sinan ilköğretim okulunun emeği ile müthiş bir proje daha sunuldu. Bu projede 6 bin 500 öğrencimize emek verildi. Bu çocuklarımız ödüllendirildi. Çok güzel bir projeydi. “Elimi Tutar Mısın?” projesine yakın bir projeydi. Geleneksel bisiklet yarışması düzenledik. 150 tane çocuğumuza bisiklet aldık. 150 tane eşofman aldık. 70 tane spor ayakkabısı aldık. Geleneksel çocuk oyunları olimpiyatını gerçekleştirdik. Sağlam nesillerin yetişmesi için bu tür projelerin yaygınlaştırılıp hayata geçirilmesi lazım.”
“Bizim sağlam rol modeller belirleyip çocuklarımızın ufkunu onlarla açmamız lazım”
Kaymakam Hasan Gündoğdu da, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturunu kendilerine şiar edindiklerini vurgulayarak, “İlçemize çok güzel şeyler yapmayı rabbim bize nasip eyledi. “Elimi Tutar Mısın?” projesi bizler için çok önemliydi. İstiyoruz ki hiçbir çocuğumuz kaybetmeyelim. Hepsi söz sahibi olup ülkemiz dünyanın her yerinde temsil etsinler. Bu proje inşallah artarak devam edecek. 8 bin 650 öğrencimizi tarayıp bunlara ikinci birer veli rol model belirledik. Ve bu arkadaşların hepsi gönüllü oldular. Kendi çocuklarına ailelerine ne yapıyorlarsa onlara aynısını yaptılar. Alışverişe giderken kendi çocuğuna ne aldıysa ona da aynısını aldı. En önemlisi merhametini şefkatini verdi. Bir toplamda merhamet, şefkat yoksa o toplum ileriye gidemez. Birçok ev ziyaret ettim. Gittiğim yerlerde de çok duygulandım. İnşallah bu 7, 8 aylık serüven burada bitmeyecek. Peygamber efendimizin dediği gibi bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. Bizim sağlam rol modeller belirleyip çocuklarımızın ufkunu onlarla açmamız lazım.”
“Velilere, rol modellere umut ışığı saçacak birlik, beraberlik adımlarıdır”
Şube Müdürü Metin Özgüven yaptığı konuşmada, “Projeler birbirlerine çok benzeler bazı projeler kişilere yönelik olmakla birlikte bazı projeler topluma yöneliktir. İnsanın kendisine ailesine topluma karşı sorumlulukları vardır. Topluma sorumluluklarının başında insanların birbirini sevmesi, birbirlerine saygı göstermesi gelmektedir. Herkesle, kendisiyle hoş geçinen insan ailesiyle, milletiyle içinde bulunduğu toplumla barışık olan insandır. Böyle insanlar muhtaçlara yardım eli uzatır. Elimi Tutar Mısın? projesi sadece bir proje değil hayır işlerini yerine getirme hareketidir. Peygamber efendimizin dediği gibi Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zülm etmez. Kim Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılarsa Allahtan ona yardım eder sünnetini yaşayabilme hareketidir. Velilere, rol modellere umut ışığı saçacak birlik, beraberlik adımlarıdır.
Daha sonra Özgen, proje kapsamında yapılan çalışmaların sunumu yaptı.
“Anılmak ve anlatılmak güzel şey”
Elazığ Belediyesi Eski Belediye Başkanı Şükrü Kacar da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Böyle güzel bir kalabalıkta sizlere hitap etmek büyük bir mutluluk. Kovancılar, Palu her iki yerde de benim çalıştığım emek verdiğim günler var. Özellikle Kovancılara 3 yıl başöğretmenlik yapmıştım. Kovancılar o dönem planlı programlı en büyük köylerindendi. Kovancılar birçok konuda ödül aldı. Sayın başkan büyük şeyler yaparak orada önce gölet oluşturdu. Arakasından bir takım yollar açtırdı. Sevdiği hocasını adını da parka verdi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Anılmak ve anlatılmak güzel şey. Sayın başkan Kovancılara geldiğinizden bugüne güzel başarılar gösterdiniz.
“Birçok şeylerde kapı açtınız”
Birçok şeylerde kapı açtınız. Kaymakamımızın her işe koşan, çalışan bir idareci olarak başımızın tacı oldular. Ben uzun zaman Palulu olmaktan guru duydum ve gurur duyuyorum. Kovancılar’da öğretmen iken de okuyan yazan bir kişiydim. Yazmak bir türkü bende. Sevgiler bir türkü bende bitseler tükenirim. Ben gurur duyuyorum çalışmalardan.
“Siz benim oğlumu benden daha iyi tanıyorsunuz”
Rol modellerden Halit Çavuş da şunları söyledi: “Öğrencim parçalanmış bir aile çocuğu. Eşimle beraber dedesini evinde öğrencimizi ziyaret ettik. Palu’da annesini ve kardeşini ziyaret ettik. Erzincan’da da babasıyla görüştüm. Babası bu çocuk benim çocuğum ancak siz benim oğlumu benden daha iyi tanıyorsunuz dedi. Akabinde annesiyle görüşüp uygun görürse okulda bazı saatlerde babasıyla görüştüreceğimi söyledim. Bunu da gerçekleştirdim. Kitap okuma etkinlikleri yaptık. Ailesini bu programlara dâhil ettik. Yaz tatilinde bir eğitim programı hazırlamaya çalışıyoruz.”