Elazığlı hemşehrimiz, iletişim fakültesi mezunu Neslihan Kuran, yüksek lisans derecesi elde ettiği ve yurtdışı araştırmalarıyla derlediği İsrail-Yahudilik, din ve medya konularındaki çalışmalarını kitap haline dönüştürerek, okuyucularıyla buluşturdu.

“Arşiv belgeleriyle Alliance Israelite Universelle İstanbul Okulları” adıyla yayınlanan kitapta, özellikle Doğu Yahudilerini batılılaştırma yolunda önemli çalışmalar yapan Evrensel Yahudi Birliği’nin, en fazla okulunu Osmanlı devleti topraklarında açıldığına dikkat çekilirken, önemli sayıda Yahudilerin bulunduğu İstanbul’a verilen önemden bahsediliyor.

Aynı zamanda eski Milli hakemlerden, emekli astsubay hemşehrimiz Cahit Kuran’ın da kızı olan Neslihan Kuran, Üsküdar Kız lisesini bitirdikten sonra Selçuk Üniversitesi iletişim fakültesinden mezun oldu.  Aynı üniversitede Dinler tarihi alanında “19. Yüzyılda İstanbul’da açılan Alliance Israelite universelle okulları” başlıklı tezi ile yüksek lisans derecesi elde etti.

Daha sonra Milli eğitim bakanlığı yurtdışı burs programıyla Ürdün’de Arapça eğitimi alan Kuran, kaldığı süre içerisinde İsrail-Filistin çatışmasının ne şekilde çözüme kavuşabileceği, Ortadoğu’da barışın ne şekilde sağlanabileceği üzerinde çalışmalar yaptı.

2018-2019 yıllarında TUBİTAK’ın yurtdışı doktora bursu ile Amerika’da araştırmalarda bulunan Kuran, Ankara Üniversitesi Dinler tarihi alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir.

Osmanlıca, Arapça ve İngilizce bilen Neslihan Kuran, halen İsrail-Yahudilik, etnik kimlik, din ve medya konularında çalışmalarına devam etmektedir.