İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda “Bitki Sağlığı Uygulama Programının 2018 Yılı Değerlendirme 2019 Yılı Program Teklifi” toplantısı yapıldı.

“ÇOK ETKİN BİR ROL OYNAMAK DURUMUNDAYIZ”

Toplantıda açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Artık dünyanın gidişatı özellikle ilaç kalıntısının sıfıra indirildiği ve dengeli ilaçlamanın, gübrelemenin yapıldığı insan sağlığının ve doğa korumasının ön plana alındığı bitki sağlığı programlarının uygulanması. Bizler de tarım teşkilatları olarak ilimizde yürütülmekte olan tarımsal faaliyetlerde kullanılacak ilaçların ve bunların uygulama yöntemlerinin belirlenmesinde; çok etkin bir rol oynamak durumundayız. Çünkü şunu iyi biliyoruz ki; çiftçilerimiz bizim vermiş olduğumuz öneriler doğrultusunda iş ve işlemlerini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ SİZİN ÖNERDİĞİNİZİN MANTIĞI UYGULUYOR”

Karahan, “Yani siz bir teknik eleman olarak atıyorum kayısıda, sebzede üreticiye neyi nasıl ve ne şekilde ne kadar dozajda kullanmasını ön görüyorsanız çiftçide onu uygular. Hatta ve hatta eğer sahadaki eğitimleriniz yeterli değilse çiftçi sizin önerdiğinizin daha da üzerinde uygulama mantığını uyguluyor. Niye? Siz çiftçiye diyorsunuz ki; şu hastalığın ya da şu zararlının önlenebilmesi için şu etkin maddeye sahip ilaçtan şu kadar dozda kullanman gerekiyor. Çiftçideki mantık şudur; sizin önerdiğiniz dozdan biraz daha fazla kullandığı zaman o ilacın etkinliğinin artacağı mantalitesi maalesef var. Dolayısıyla bizlere düşen en önemli görevlerden bir tanesi de uygulamadaki doz ve metot birliğinin oluşturulması ve üreticilerimin hem sağlıklı ürün üretmesi, hem de ürünün üretildiği doğal koşullarının sürdürülebilir hale gelmesi için gerekli tedbirleri alması” şeklinde konuştu.