Düzenlenen etkinliğe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Şemsi Reşit BİLİCİ ve diğer Şube Müdürleri,  Kovancılar İlçe Tarım Müdürü Mahmut DEMİRKESEN, Kovancılar Ziraat Odası Başkanı İzzet DEMİRAL,İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli, Köy Muhtarı Ergin ARSLAN, Başyurt Ortaokulu 7/A sınıfı öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

    Çalışmalar hakkında açıklama yapan  İl Müdürü Turan KARAHAN meraların önemine vurgu yaparak, ilimizde uygulanmakta olan mera ıslahı ve amenajman projeleri hakkında önemli bilgiler verdi.

   İl Müdürü KARAHAN;"İlimizde, Mera Kanunu kapsamında meraların ıslah ve amenajman çalışmaları, devlet-vatandaş işbirliği ile hızlı bir şekilde devam ediyor. İl Müdürlüğü olarak mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirini uygulayarak, erozyonu önlemek amacıyla yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

   Hayvansal ürünlerin üretiminde   kaba yemin çok önemi var. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaliteli kaba yem kullanımı hem verimlilik hem de kalite üzerinde büyük etkiye sahip. Yapılacak mera ıslah çalışmalarıyla çayır meralarda üretilen otun miktarını ve kalitesini arttırarak üretilen bu ottan hayvanların en iyi şekilde faydalanmasını sağlayacağız. Devletimizin de sağlamış olduğu desteklerle, bir taraftan yem bitkisi üretim alanlarını artırmaya çalışırken bir taraftan da kaliteli ve ucuz kaba yem kaynağı olan meralarımızın ıslah ve amenajmanına yönelik projeler uyguluyoruz. Bu kapsamda Başyurt köyünde % 50'si hibe olmak üzere 12 ton yem bitkisi (Adi Fiğ, Macar Fiği ve Tritikale) tohumu dağıtımı ve 16.4521 da. alanda  da gübreleme çalışması yapacağız.

     KARAHAN, açıklamasının  devamında, ilimizde 2004 yılında başlayan mera ıslah çalışmaları kapsamında bugüne kadar 12 Köyde toplam 45.000 dekar alanda Mera Islah ve Amenajman Projesinin uygulanmış olduğunu belirterek, 2018 yılında Bakanlığımızın  mera ıslah çalışmalarına vermis oldukları desteği daha da arttırmaları nedeniyle Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından hazırlanan 5 köyde 3 ıslah projesiyle toplam 64.860 da lık alanda mera ıslah ve amenajman çalışmalarının yapılacağını, bugün itibariyle Başyurt Köyünün mera parsellerininin gübrelenmesiyle ıslah çalışmalarının startının verildiğini ifade etti.

        İl Müdürü KARAHAN, konuşmasının sonunda hayvansal ürünlere yönelik olarak, meydana gelen talep artışının yerli kaynaklardan karşılanmasının önemli ve milli bir mesele olduğunu ifade ederek Bakanlığımızın bu konuya çok önem verdiğini, bu konunun daha iyi takip edilmesi için İl Müdürlüğü büntesinde Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü kurulduğunu belirtti. İl Müdürü KARAHAN çiftçilerimize çağrıda da bulunarak, ıslah ve amenajmanı yapılan bu meralara sahip çıkmalarını istedi. Meraları ıslah etmenin önemli olduğunu ancak asıl önemli olanın sürdürülebilir kullanım olduğunu ve bunu sağlayacak olanın da bizzat çiftçilerimizin kendileri olduğunu söyledi.