İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “İç Sular Su Ürünleri Çalıştayı” düzenlendi Düzenlenen Çalıştaya; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, CHP Milletvekili Gürsel Erol, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Mehmet Nuri Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yücel Doğan ve üreticiler katıldı.

KARAHAN: BU SEKTÖRE DAMGA VURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, “Kurumu 34 bin civarındaki kapasitesi fiili olarak ta Türkiye birincisi sırasında 18 bin ton civarındaki üretimi ile inşallah bundan sonraki süreçte durmadan yoluna devam edecektir. Özellikle sayın valimizin öncülüğünde sektöre verilen destek ve diğer bütün siyasilerimizin STK’ların sağladığı katkı ile birlikte altyapıda sorunların giderildiği, sektörün hızla geliştiği konumdayız. İnşallah bakanlığımızın da son yıllarda sağladığı ve arttırarak desteklerle ilimizde sahip olduğumuz bu potansiyeli sadece alabalıkta değil çeşitlendirerek hem yetiştiricilik hem de avcılık yoluyla geliştireceğimiz balıkçılık ve su ürünleri üretimi ile bu sektöre damga vurmayı düşünüyoruz” dedi.

DOĞAN: MAĞDUR DURUMDAYIZ

Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yücel Doğan, alabalık üretimindeki sorunlara değinerek, “Bizim şu anda alabalık ürettiğimiz bölgede yol, elektrik ve telefon çekmediğinden dolayı mağdur durumdayız. Bu mağduriyetin bu çalıştaylar da, herhangi kurumlarda dile getirilmesini arz ediyorum”ifadelerini kullandı.

EROL: MARKA DEĞERİ OLAN BİR ÜRÜNLE TANITILMAMIZ LAZIM

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şehrin tarım alanındaki sıkıntılarına değinerek, “Elazığ deyince yalnızca akla sadece gelen alabalık değil. Aslında tarımsal ürünlerin bir bölge olarak değerlendirip Elazığ’ın tarımda ne olduğunu da değerlendirmek lazım. Bizim ovalarımız var ama ovalarımızı suyu ile buluşturamamışız. Eskiden ovalarımızda pamuk, şeker pancarı, tütün ekilirdi. Ama Elazığ ürünlerini bir şekilde marka değerine kavuşturamamışız. Mesela Diyarbakır dediğinizde aklınıza Diyarbakır’ın karpuzu, pamuğu gelirdir, Malatya dediğinizde kayısı gelir ama ,Elâzığ dediğinizde aslında o kadar önemli ürünümüz var ki üzümümüz. Ama Elâzığ’ın anıldığı bir ürün yetiştirememişiz. Mesela tulum peyniri nerenindir, Erzincan tulum peyniri. Hâlbuki tulum peyniri Elâzığ’da özellikle Pertek ve Çemişgezek’te oluşan Beritan ve Şavak aşiretinin. Elazığ’ın tulum peyniri olması gerekirken o bile Erzincan tulum peyniri olarak kendisine bir marka değeri oluşturmuş. Mesele aslında her şeyi üretmek değil, mesele marka değeri olan bir ürün üretip onunla Türkiye’de anılabilmek, buna katkı verebilmek, destek verebilmek. Elazığ bununla ilgili potansiyeli var. Elazığ’ın inanılmaz derecede ürünlerimiz ve coğrafyanın tarım v iklimle olandan kaynaklanan ve her şeyi ile yetişen bir bölge. Bakanlık düzeyinde de bizim ilişkilere girmemiz gereken yerde katkıya girerek ilimizde marka değeri olan bir değeri ülkeye tanıtmamız lazım. İşte su ürünlerinde nasıl alabalık en fazla üretim yapan bir yer ise tarımda da bu bir üzüm, peynir olabilir ama marka değeri olan bir ürünle tanıtılmamız lazım” diye kaydetti.

YILMAZ: KABUL ETMEMİZ GEREKİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mehmet Nuri Yılmaz, “Tarih boyunca su ürünleri konumunu hep korumuştur. İnsanlar tarih boyunca hep sınırsız ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklarla telafi etme yoluna girmiştir. Maalesef bu kaynaklar sınırlı olduğu için bunları koruma dengesi yanında sürdürülebilir şeklini çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Bu kaynakları da dünya ekseninde yaşayan insanların hakkı oldu kadar gelecek nesillerinde hakkı olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu vesile ile bu kaynakların gerek kullanıcıdan gerek karar vericiler, gerek bilim adamları gerek paydaları en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere aktarmamız gerek” açıklamalarında bulundu.

KALDIRIM: CAZİBE MERKEZİ OLMAYI HEDEFLEYEN BİR ŞEHİR

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ’ın dünyaya açılmak isteyen, markalaşmak isteyen bir kent olduğunu ifade ederek, potansiyelleri iyi değerlendirerek, “Elazığ tabi artık dünyaya açılan bir şehir, markalaşmak isteyen bir şehir, üretmek isteyen özellikle katma değer üretmek isteyen ve potansiyellerini iyi değerlendirip, dünyada önemli bir cazibe merkezi, üretim merkezi olma noktasında hedefi olan ve hedeflerine yürüyen bir şehir. Dolayısıyla sadece bulunduğu illerdeki rekabette değil, Türkiye’de değil, dünyada potansiyel şirketlerle rekabeti amaçlayan ve bir cazibe merkezi olmayı hedefleyen bir şehir. Dolayısıyla potansiyelleri iyi değerlendirip iyi çalışıp akıllı yöntemlerle bu hedeflerine ulaşacak ve hem özelde potansiyel sektörlerde markalaşacak hem de kendisi markalaşarak dünyada 1800’lü yıllarda nasıl önemli bir hale gelmişse yine önemli hale gelecektir” ifadelerinde bulundu.

 KALDIRIM: ELAZIĞ 4. OSB’SİNİ KURDU

Vali Kaldırım konuşmasında Elazığ’da kurulacak olan dördüncü organize sanayi bölgesi ile ilgili de bilgiler vererek, “Tarım ve hayvancılık önemli. Elazığ 4. OSB’sini kurdu. Bir tarım ürünleri ihtisas OSB’si var. Bunun yanına yeni kurulan bakanlığımıza teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Tarım İhtisas OSB’si kuruldu bu çok önemlidir, tarım ve hayvancılığın gelişmesi açısından. Zira buradan 60 bin başı aşkın hayvan barınağı olacak. 42 bin ton et üretimi yapılacak. Aynı zamanda son derece çevreci ve kendi enerjisini üreten, aynı zamanda ürettiği ürünleri işleyen ve markalaştıran yer olacak. Dolayısıyla bu önemli bir gelişme. Hem ilimize hayırlı olsun, hem de ilimizin markalaşması ve katma değer elde etmesi. Hem de hayvancılıkta bir dönemde merkez olduğu konumu tekrar elde etme hedefine ulaşmış olacaktır”dedi.

KALDIRIM: BEN ONLARDAN DAHA ÇOK BALIKÇILARI ZİYARET ETMİŞİMDİR

Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yücel Doğan’ın konuşmasında dile getirdiği yol soruna değinen Vali Kaldırım, “Elazığ insanı müteşekkirdir, kadir şinastır, yapılanı taktir eder. Müdür beyde şahittir benim geldiğimde yaptığım ilk yol balıkçıların yolu olmuştur. Bunu buradan ifade edeyim, bunun yanı sıra Malatya tarafında yapılması gereken bir yol var, onu da büyükşehir belediyemizle görüştük, inşallah o da en kısa zamanda çözülecektir. Ben eminin birlik başkanımız çalışkan ve gayretli. Ama ben eminim ben onlardan daha çok balıkçıları ziyaret etmişimdir. Bunu da belirteyim. Bu sektöre, bu alana ne kadar önem verdiğimi belirtmek işçin söyledim” diye kaydetti.