Dünya genelinde olduğu gibi covid-19 virüsü Türkiye’de de etkisini sürdürüyor.

Bu kapsamda Koronavirüs ile mücadelede aşılamada son durum hakkında Sağlık İl Müdürü Cahit Polat bilgiler verdi.

POLAT: İLİMİZİN YERİ BU DEĞİLDİ

İl Müdürü Polat, “Sizlerle sözleştiğimiz gibi 1 aylık süreden sonra tekrar bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Evet, gerçekten mutluyuz. Zira bir ay önceki buluşmamızda İlimizin aşı haritasındaki rengi kırmızıydı. Bu kırmızılık adeta yüzlerimize de mahcubiyet olarak yansımıştı. Çünkü sağlık çalışanlarımızın çabasının karşılığı bu değildi. İlimizin yeri bu değildi. Bu gün ise an itibarı ile kırmızdan çıkmakla yetinmedik, % 65 aşılama oranıyla turuncuyu da aşarak, sarıya geçtik. Bu oranla Elazığ’ımızı yüksek riskli iller arasından çıkarıp, orta riskli iller arasına taşıdık. Sayın Sağlık Bakanımız Fahretin KOCA’nın da özellikle Elazığ’a vurgu yaptığı gibi “Elazığ’ın riski daha da düşürme heyecanı üzümü gibi tatlı.”  İnşaAllah bir sonraki basın açıklamamızda bu temenniye yakışır bir şekilde MAVİ’ye geçmenin mutluluğunu birlikte yaşayacağız. Bu başarı en başta halkımızın aşıya olan inancının başarısıdır, vesile olan siz değerli basın mensuplarının ve bizlerin başarısıdır. Burada sizlerin huzurunda başarının asıl mimarları olan Elazığ halkına şükran ve minnetlerimi belirterek bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Olması gerekende buydu. Zira ilimiz kendi bölgesinde her zaman güvenin, emniyetin, sağlığın ve huzurlu yaşamın şehri olmuştur. Aşı haritasındaki yerimizin de bu misyonumuza uygun ve öncülük etmesi gerekirdi. Onun için şimdiki hedefimiz Mavi’ye 10 kala parolasıyla bir an önce Sarı renkten çıkıp, Mavi iller arasındaki yerimizi almaktır. Bu hedefimize de yine halkımızın desteği ve siz değerli basın mensuplarımızın katkılarıyla varacağız” ifadelerini kullandı.

AŞILAMA ORANLARI

Geçen basın toplantımızda olduğu gibi sizlere aşılamada geldiğimiz son durumun verileriyle devam etmek istiyorum. Hastanelerimizdeki normal servislerdeki pandemi yatak doluluk oranımız : %58,8 dur. Pandemi yoğun bakım doluluk oranlarımız:%75.2 İlimizde 1.Doz aşı yapılan kişi sayısı :302.626, 2.Doz Aşı :227.275, 3.Doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 51.737’ dir. Bu veriler sonucunda ilimizdeki aşılanma oranı: %67.6’ya yükselmiştir. ( Türkiye 1.doz aşı yapılma oranı: % 78.24) Aşılanmanın il ve ilçe bazındaki dağılımına gelince :

Merkez : %65.99

Ağın: %79.39,

Alacakaya  : %64,68

Arıcak : %54.55

Baskil : %65,69

Karakoçan  :%53,69

Keban: %70,08

Kovancılar: %49,01

Maden: %71,31

Palu: %50,44 - Sivrice : %68,45 düzeyindedir.

POLAT: AŞILAR GÜVENLİDİR

Cahit Polat, “Bu oranların çok daha yukarı çıkması için ekiplerimizle saha da gece gündüz çalışıyoruz. Halkımızın aşıya karşı direnci eski noktada olmasa da hala güvensizliğin olduğunu biliyoruz. Burada halkımıza seslenmek istiyorum. Aşılar güvenlidir. Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır. Bu standartlar İyi Laboratuvar Uygulamaları, İyi Klinik Uygulamaları ve İyi Üretim Uygulamaları sonucundan geçmektedir. Ayrıca faz çalışmaları sırasında aşıdan kaynaklı insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamış ve herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır. Aşıların kontrolü ülkemizde yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından Ulusal Aşı Takvimimizde yer alan tüm aşılarda olduğu gibi COVID-19 aşıları da kullanımı öncesinde T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra onay verilmektedir” şeklinde konuştu.

POLAT: YÜKSEK BİR YÜZDESİNİN AŞILANMIŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR

İl Müdürü Polat, “Aşılama sonrasında yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, gibi görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir ve normaldir. Burada altını çizerek belirtmek istiyorum. Halkımız aşının koruyuculuğuna inansın. Bu pandemiden tamamen ancak Aşı, maske, mesafe ve temizlikle kurtulabiliriz. Eldeki veriler incelendiğinde aşı olmayanların aşı olanlara göre çok daha sık hastaneye yattığı ve çok daha sık yoğun bakım ihtiyacı olduğu görülmektedir. Ülkemizde bulaşmanın durdurulması ve toplumsal bağışıklığın kazanılması için toplumun yüksek bir yüzdesinin aşılanmış olması gerekmektedir. Ülkemizde yaygın olarak SİNOVAC ve BİONTECH aşıları kullanılmaktadır. Asıl COVID-19 hastalığını hafif atlatanlarda geçmeyen yorgunluk, tat ve koku kaybı, bel ve sırt ağrısı, nefes almada güçlük gibi pek çok yan etki tespit edilmiştir.Aşılamanın yaygınlaşması aynı zamanda varyantların etkinliğini azaltacak ve yeni varyantların oluşmasını engelleyecektir. Aşı uygulamasından sonra maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin alınmasına devam edilmesi de COVID-19 pandemisinin kontrol altına alınmasında etkilidir. Bir sonraki basın açıklamamızda MAVİ’de buluşmak üzere halkımıza ve sizlere tekrar teşekkür ederim” dedi.