Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı ve Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Akbulut, Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü dolayısıyla önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Akbulut, dünyada milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkileyen bu hastalığın ciddi bir kalp akciğer dolaşım bozukluğu olduğunu söyledi. 

Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü nedeniyle hastalık ile ilgili farkındalığı artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Akbulut, Hastaların tanısını mümkün olduğunca erken zamanda koymak ve uygun tedavi stratejileri ile daha uzun ve kaliteli bir yaşam şansı sunmak gibi hedeflere ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Akbulut, “Pulmoner Hipertansiyon, akciğer damarlarında kan basıncı artışı ile seyreden, zamanında doğru tedavi edilmediği taktirde kalp yetersizliği ve ölümle sonuçlanan ciddi bir kalp-akciğer dolaşım bozukluğu hastalığı. Yüksek tansiyonla karıştırılması gereken bu hastalık doğası gereği oldukça kompleks bir hastalık olup kesin tanısı sadece uzman merkezlerde ve anjiyografik yöntemle konuluyor. Her yaş grubundaki insanı etkileyebilen pulmoner hipertansiyon erkeklere nazaran kadınlarda 1.8 kat daha fazla görülüyor. Hastalarda nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı, ödem, baş dönmesi, çarpıntı ve ses kısıklığı gibi belirtiler gösteren hastalıkta zamanında ve doğru bir tedavi stratejisi uygulanmadığında gelişen kalp yetersizliği ölümle sonuçlanabiliyor. 5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü kapsamında Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından pulmoner hipertansiyonlu hastalar ile ilgili farkındalığı artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenerek pulmoner hipertansiyonlu hastaların tanısını mümkün olduğunca erken zamanda koymak ve uygun tedavi stratejileri ile daha uzun ve kaliteli bir yaşam şansı sunmaya çalışıyor” dedi.