Sivriceliler Derneği, Perşembe günü saat 20,31’de merkez üssü Sivrice olan 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören köyleri ziyaret etti.

ÖNAL: BİNALARI SAĞLAM YAPMAK LAZIM

Sivriceliler Derneği Başkanı Hadi Önal, “biz Sivriceliler Derneği olarak üzüntülerimizi bildirmek üzere ve geçmiş olsun demek amacıyla Doğanbağ’ı köyüne geldik. Daha doğrusu Sivrice’nin diğer köylerini dolaştık ve en fazla hasarı olan Doğanbağ köyüne geldik. Sivrice bilindiği üzere bir deprem kuşağı üzerinde. Gerçekten birinci derece önemli olan bir deprem kuşağı. Deprem kuşağı hemen buradan geçiyor. Tabi devam ediyor. Kavakköy’ü, Kürk Köyü, sonra Sivrice merkezi ve oradan gölü takip eden hat boyunca gidiyor. Depremle yaşamak zorundayız. Çünkü ülkemiz böyle, şehrimiz öyle, Elazığ’ımız böyle. Önemli bir deprem kuşağı. Her an her şey olabilir. Tedbir almak lazım, tedbirli olmak lazım. Nasıl tedbir alınır? İşte onu mutlaka uzman kişiler daha iyi biliyorlar. Binaları sağlam yapmak lazım acının büyük olmaması için” ifadelerini kullandı.

ERDEM: GEREKENLERİ NE İSE YAPILMASINI BİZ HASETTEN İLGİLİ MAKAMLARDAN RİCA EDİYORUZ

Doğup büyüdüğü köy olan Kalaba köyünde açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Erdem ise, “Şu anda benimde mensubu olduğu Kalaba köyündeyiz. Ben aslen Kalaba köyündenim. Buradaki evlerin zarar gören yerlerini kontrol ediyoruz. En az 15 ‘e yakın evler zarar görmüşler depremden dolayı. Bunun içinde ilgili makamlardan çok fazla gelip buralarda tespit yapımının az olduğunu biz öğrendik. Bundan dolayı tabi ki başta Sayın Valimiz, AFAD Müdürümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün öncülüğünde burada ciddi bir çalışma yaparak buradaki hasar gören binalarında tespit edilerek yapılan iş ve işlemlerin gerekenleri ne ise yapılmasını biz hasetten ilgili makamlardan rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

KOÇ: BİRİNCİ SORUNUMUZ OLARAK DEPREMİ İŞARET ETTİK

Eğitimci Ali Koç, “Kurulduğumuz günden beri Sivrice’nin doğu Anadolu Bölgesi fay hattı üzerinde olması sebebiyle her an bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyleyerek geldik ve sorunlarımızı ihtiva eden dosyaları yetkililere sunduğumuzda birinci sorunumuz olarak depremi işaret ettik. Ama maalesef burada bunu ifade etmek lazım; bizim adetimiz diyeyim bu bizim eksikliğimiz, mutlak suretle bir felaket ile karşılaşacağız ki ondan sonra dertlere çare arayalım. Bu bir geleneğimiz ve maalesef üzüntüyle söylemek istiyorum ki bozulmadı. Ama tek tesellimiz şu; can kaybı, mal telefatı olmamış olması. Bizim bir atasözümüz var, ‘gelen mala gelsin’ derler. Allah canımızı korumuş, köylülerimizin canını korumuş” dedi.

YILMAZ: BÖLGE FAY HATTI ÜZERİNDE

Sivriceliler Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Yılmaz, “Bütün millete geçmiş olsun diyoruz. Can ve mal kaybının olmaması önemli bir şey. Ama bölgenin zaten fay hattında olduğu için artık yapısal tedbirlerin tam olarak alınarak bir daha en azından can kaybıyla karşılaşmamamız gerektiğini biliyoruz. Tekrar köylerimizdeki hasar olan arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz” diye konuştu.

SARIKAYA: CAN KAYBININ OLMAMASI BÜYÜK BİR ŞÜKRÜMÜZ VE HAMDIMIZDIR

Ziyarette yer alan İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, “Köyde özellikle can kaybının olmaması elhamdülillah büyük bir şükrümüz ve hamdımızdır. Bütün köylerimizde, Sivrice’nin diğer köylerinde olan yine bu tür afet nedeniyle geçmiş olsun diyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun. Biz de müftülük olarak, İlçe Müftümüzle birlikte gelip halka geçmiş olsun niyetiyle, düşüncesiyle gelmiş olduk. Büyük geçmiş olsun diyorum. Allah her türlü afetten bütün toplumumuzu muhafaza eylesin diyorum” diye ifade etti.

HABER: SITKI TAŞEL