Türk Veteriner Hekimler Birliği, Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün önemine değinmek amacıyla düzenlenen programda bir araya geldi.

Düzenlenen programa Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, Tarım ve Orman il Müdürü Turan Karahan, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Kiraz Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Orhan Özbey, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Canpolat ve Prof. Dr. Yesari Eröksüz, Ticaret ve Sanayi Odası Gıdadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Bayram Özdemir, Ticaret Borsası İkinci Başkanı Adem Akbulut, Kamu ve Özel Çalışan Veteriner Hekimler katıldı.

BULUT: ÖNEM KAZANDI

Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cazim Bulut, “Biz öteden beri hem meslek taşlarımızla hem basınla böyle bir program tasarlıyorduk. Bayram vesilesi ile Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu Malatyalı olması hasediyle Malatya’da olduğunu öğrendik. İstişareler vesilesi ile böyle bir programın kendilerinin bize teşrif etmesi ile daha uygun olacağı kanaatine vardık. Dünden itibariyle Dünya Güvenilir Gıda Günü ilan edildiği güne tekabül etmesi üzerine daha bir önem kazandı” dedi.

EROĞLU: DÜNYADA 2 KONUDA MÜCADELE YAŞANIYOR

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu ise, “Gıda güvenliği konusunu dünyada ve ülkemizde önemli bir konu olarak seçmemiz gerekiyor ve bu konuda da geniş katılımlı toplantı ve etkinliklerin yapılmasını düşünüyoruz ve planlıyoruz. Bugün dünyada 2 konuda mücadele yaşanıyor. Bunlardan bir tanesi artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek, diğeri de kaliteli ürün arz edebilmek, kaliteli ürüne ulaşabilmek. Uluslararası kabul var. O cümle şöyle; kendi tüketeceklerini üretemeyenler başkalarının tükettiklerini üretirler. Ama nasıl tüketirler? Onların belirlerdi fiyattan ve kaliteden tüketirler” açıklamalarına yer verdi.

EROĞLU: PROJELER ORTAYA KOYMASI GEREKEN BİR BİRLİK DURUMUNDAYIZ

Eroğlu, “Herkes gıda güvenliği konusunda hassasiyetini ve sorumluluğunu ortaya koymalıdır” ifadelerini kullanarak, “Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı çevre, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum dediğimiz ve epeyi seneden beri dünyanın gündeminde olan tek sağlık konseptinin içinde tıp doktorları ve sağlık bileşenleri ile birlikte diğer bileşenler o konseptin dışında olan mensuplardır. Bu noktada Türk Veterinerler Hekimleri birliğinin sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı insan olabilmesi için önemli sorumlulukları olan meslek mensuplarını temsil eden ve o konuda çalışmalar yapması, projeler ortaya koyması gereken bir birlik durumundayız” diye kaydetti.

EROĞLU: POZİTİF KATKILILARININ OLMASINI TEMENNİ DİYORUM

"Her yıl ortalama 600 milyon gıda zehirlenmesi vakası yaşanıyor" diyen Eroğlu, “Dünyada her yıl 600 milyon kişi kimyasallar, bakteri, virüs ve parazitin bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmesi vakaları yaşanmakta. Yeryüzündeki her 10 kişiden birisinin tehlike ile bulaşık gıda tüketmesi zorunda olması ile tıbbi tedaviye ihtiyaç duyduğu dem yapılan tespitler arasında. Maalesef toplum olarak gerek ülkemizde gerek dünya genelinde gıda güvenliğine duyulan ihtiyaç ancak gıda zehirlenmesinin ortaya çıktığı zaman gündeme geliyor. Bunun düzeltilmesi lazım. Bu konuda önlem alınması lazım. Bu konuda teyakkuz halinde olmak lazım. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Veteriner hekimler daha güvenilir, sürdürülebilir, çevreyi kirletmeyen ve istenmeyen maddelerden besleyici gıda teminini öncülük ederler ve hayvan sağlığını geliştirmeye çalışırlar. Biz Türk veteriner hekimleri birliği olarak global açlığın önlenmesi ile güvenilir ve güvenli gıda için veteriner hekim şart. Dünya Güvenilir Gıda Gününün halkça bölüşmeye, açlığa, sağlıklı inanca bir yaşama ve ileri veteriner hekimi uygulamalarına pozitif katkılılarının olmasını temenni diyorum” ifadelerine yer verdi.