Sıcaklarla mücadele ederken yediklerimizi ve içtiklerimizi şöyle bir gözden geçirmek faydalı olabilir. Bakalım uzmanlar ne diyor?

BUNLARI YAPMAYIN…

Dondurma gerçekten ferahlatıyor mu? Uzmanlara göre, süt içeren ürünlerin sindirimi zor olabilir.

Çok fazla ve ağır yemekler yemeyin. George Washington Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Direktörü Leigh A. Frame, sindirimin ısı yarattığını ve bir oturuşta çok miktarda ağır gıda tüketmenin sindirimi zorlaştırabileceğini söylüyor. “Yiyecekleri sindirmekte zorlandığınızda vücudunuz daha fazla ısı üretiyor demektir” diye ekliyor.

Columbia Üniversitesi İklim ve Sağlık Eğitimi Küresel Konsorsiyumu Direktörü Cecilia Sorensen ise hava çok sıcakken ağır bir yemek yemenin, vücudunuz aynı anda çok fazla şey yapmaya çalıştığı için kendinizi hâlsiz ve yorgun hissetmenize neden olabileceğini belirtiyor.

Bunun yerine uzmanlar, gün boyunca hafif öğünler tüketmeyi ve salatalık ve karpuz gibi sulu yiyeceklere odaklanmayı öneriyor. Böylece bitkinliğin önüne geçebilirsiniz.

Çok fazla kafein tüketmeyin. Enerji içecekleri gibi yüksek miktarda kafein içeren içecekler, daha fazla tuvalete gitmenize neden olduğu için bedeninizi susuz bırakabilir. Frame, “Bu, içerdikleri kafein miktarına bağlı. Örneğin, bir fincan kahvedeki kafein miktarı o kadar da fazla değil” diyor.

Buz gibi yiyecek ve içecekler çözüm değil. Sıcak bir günde dondurma veya buzlu bir içecekle serinlemek sizi geçici olarak rahatlatabilir.

Yale Tıp Fakültesi'nde eğitmen olan Nate Wood, “Kızgın güneşin ve nemin altında sadece soğuk yiyecekler tüketerek iyi olmanız mümkün değil” diyor.

Frame ise gün içersinde çok fazla soğuk yiyecek veya içecek tüketmenin çekirdek sıcaklığınızı düşürebileceğini söylüyor. Vücudunuz kendini tekrar ısıtmaya çalışarak tepki verebilir ve bu daha sıcak hissetmenize neden olabilir.

Ayrıca birçok dondurma çeşidi, kimi insanlar için sindirimi zor olabilen süt ürünleri içeriyor. Frame, “Kendinizi içten dışa doğru soğutmaya çalışmak yerine boynunuzun arkasına soğuk kompres uygulamak daha iyi bir fikir” diyor.

BUNLARI YAPIN...

Uzmanlara göre koyu yeşil sebzeler de vücudumuza sıvı desteği sağlıyor.

Meyve ve sebze yiyin. Yiyecekler önemli bir sıvı kaynağı olabilir. Tipik olarak fazla su içermeyen ve sindirimi daha zor olabilen işlenmiş gıdaların aksine, birçok meyve ve sebze su ve besleyici bileşenler içeriyor.

Uzmanlar çilek, karpuz, salatalık, domates ve dolmalık biber gibi yüksek su içeriğine sahip ürünlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Marulun da bol miktarda su içerdiği biliniyor. Ayrıca Wood, lahana ve ıspanak gibi daha koyu yeşilliklerin de sıvı desteği sağlayabileceğini söylüyor.

Bu gıdalar pişirmeden tüketilebildikleri için ayrıca avantaj sağlıyor; böylece evinizin içinde üretilen ısı miktarını azaltabilirsiniz.

Elazığ İl Özel İdaresi, Vatandaşları Uyardı Elazığ İl Özel İdaresi, Vatandaşları Uyardı

Doğru miktarda sıvı alın. Uzmanlar, sade su ve az şekerli, kafeinsiz içeceklerin ideal olduğunu söylüyor. Spor ya da egzersiz yapmadığınız sürece, genellikle şeker eklenmiş elektrolit içeceklerine pek ihtiyacınız olmayabilir.

Bununla birlikte ölçüyü kaçırıp çok fazla su içmemek gerekiyor. Çok fazla su tüketimi vücudunuzdaki sodyum seyreldiğinde ve seviyeler anormal derecede düştüğünde ortaya çıkan ve hiponatremi olarak bilinen ölümcül bir duruma neden olabilir.

Frame, susuzluk hissetmek dışında doğru şekilde sıvı alıp almadığınızı anlamanın en iyi yolunun idrarınızın rengine bakmak olduğunu söylüyor: Açık ve limon suyu gibi çok soluk bir sarıysa işler yolunda demektir. Ancak koyu ise bu susuz kaldığınız anlamına geliyor.”

Dengeyi düşünün. Uzmanlara göre diyetinizde köklü değişiklikler yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Vücudunuzun suyun ötesinde kaloriye de ihtiyacı var. Wood, sıvı takviyesini destekleyen gıdaları sağlıklı yağlar ve yağsız proteinler açısından daha yüksek olanlarla tamamlayın” diyor.

Peki birdenbire daha önce yediğinizden çok daha fazla meyve ve sebze yemeye başlarsanız ne olur?

Wood bu soruyu şöyle cevaplıyor: Vücudunuzun ters tepki verebileceğini unutmayın. Örneğin, alıştığınızdan çok daha fazla lif tüketmek şişkinlik ve kramp gibi (sindirim sistemiyle ilgili) gastrointestinal sorunlara ve bağırsak hareketlerinizde değişikliklere neden olabilir.”

Wood, insanların yapabileceği en iyi şeylerden birinin bu tür yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerini kalıcı olarak benimsemeye başlamak olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Çünkü saydığımız tedbirler zaten bizim için yararlı şeyler. Tüm bunlara dikkat etmenin hayati önem taşıdığı zamanlar geldiğinde çoktan bu değişikliklere alışmış olursunuz ve bu vücut için bir şok olmaz.”