Suriye'deki ateşkesin garantörü Türkiye, Rusya ve İran aynı masada bir kez daha buluştu.

Türkiye'yi toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar:

- Doğu Guta'daki durum insani felaket düzeyindedir. Terör unsurlarını sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik. Terör örgütleriyle ılımlı muhalefet yada sivil halkın biarada olmaması gerekiyor. Doğu Guta'da ateşkes rejimiyle uyumlu şekilde çatışmaların sona erdirilmesi acil bir ihtiyaçtır. Sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.

- Halep senaryosunun tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmak konusunda kararlıyız. Teröristleri yok etmek için sivilleri öldürmek doğru bir strateji değildir. Doğu Guta'da insani bir dram vardır. Rusya'nın çabalarını takdirle karşılıyoruz ancak yetersiz. İnsani yardımların engelsiz şekilde ulaşması lazım. Dün tutuklu ve kaçırılmış kişilerin salıverilmesi konusunda ilk toplantıyı burada gerçekleştirdik. Çalışma grubunu iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Suriye halkına yardımcı olmaya devam edeceğiz. 

- Sadece Doğu Guta'da değil tüm kuşatılmış bölgelerde siviller konusunda hassasiyetimiz var. Afrin'de de öyle. Sivillerin ölmemesi de hassas yaklaşımımızdan kaynaklanıyor. Terörle mücadele etme bahanesiyle sivillerin öldürülmesine karşıyız. Teröristlerle diğer grupların ayrışması konusunda etkin bir strateji olması lazım. Teröristlerin İdlib'e gitmesine de karşıyız. Tehdit oluşturuyorlar. Doğrudan teröristleri hedef almamız gerekiyor.

- Sorduğunuz soruda FETÖ'cü gibi gördüm sizi. Biz Afrin'le ilgili gereken açıklama yaptık. FETÖ'cü ağzıyla sorulan sorulara cevap vermiyorum. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:

- Bizim isteğimiz ateşkes rejiminin hiç bozulmaması. Halkın yaşamının çatışmasızlık bölgesindeki yerel iktidarla Suriye iktidarı arasında anlaşmanın sağlanabilmesi çatışmasızlık bölgesinin kurulmasının amacı buydu. Genişletilmesi konusu görüşülmedi. 

- Doğu Guta ile ilgili 12 binden fazla insan çıktı. Bu süreç devam ediyor. Moskova'dan bir telefon aldım. Halk oradan çıkmaya çalışıyor bütün engellere rağmen. Doğu Guta'daki çalışmalar yinede sonuç vermeye başladı. İnsani yardım ulaşmaya başladı.

- (BM neden rol oynamıyor?) Çok net bir yorum yapmak istememem Soçi'de bazı anlaşmalar alınmıştı. Anayasa komitesi oluşturulacak. BM'nin kontrol etmesi gerekiyor. BM Soçi kongresinin sonuçlarını temel alarak böyle bir komite kurulması gerekiyor. Bütün etnik grupların dahil olduğu bir süreç olması lazım. Komite kurulur kurulmaz anayasa reformunun yapılması için çalışmalara başlayabiliriz. Hükümet ve muhalefetin ortak bir sonuca varması lazım. Kimseye bir şey dayatılmayacak. 

- (Rus ajan Skripal'in zehirlenmesi) Biz artık buna çok dikkat etmiyoruz, önemsemiyoruz. Eskiden olduğu gibi şimdi de kayıtsız kalıyoruz yaptırımlarla ilgili. Önce seçimlere müdahaleyle ilgili söylentiler yayıldı. Tek bir kanıt bile öne sürülmedi. Yeni yaptırımlar bunun peşinden geldi. Hukuka hiçbir şekilde uymayan hukuk sisteminin sıradışı bir şekilde kendisini gösterdiğine şahit oluyoruz. BBC ve CNN'deki haberleri izledim basit bir şekilde sunuyorlar. İngiltere'nin ABD'nin Fransa'nn desteğini aldığını söylüyorlar. Henüz soruşturmanın sonuçlanmadığını hatırlatmak istiyorum. İngiltere mahkemeleri dahil hiçbir mahkemenin kanıt almadığını. Bize yöneltilen suçlamalarla ilgili herhangi bir uluslarlarası döküman kabul gören bir kanıt olması gerekirki bize söylensin. Sizinle bu konuyu tartışmayacağız. Batı'nın propaganda seviyesine düşmeyeceğiz. Biz resmi bir şekilde İngiltere'den bu konuda yapılan kimyasal silahların yasaklanmasıyla ilgili gerekli bilgileri istedik. Muhalefet lideri ret cevabı aldı. Neden bekleyemiyorlar? Şimdi mahkeme bile yok. Onların vicdanına bırakıyorum bu garip hiçbir temeli olmayan Rusya karşıtı girişimleri. Zehirlenen ajandan da bilgi alınmalı. 

Kaynak: TRT Haber