Sokak hayvanları son dönemde siyasetin başlıca gündem maddesi olurken, sokak hayvanları taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisine ulaştı. Yasa taslağının en çok tartışılan maddesi ise sokak köpeklerinin uyutulmasının önünü açması oldu. Buna göre; sahipsiz sokak köpekleri belirli şartların oluşması halinde uyutulacak.

Tartışmalara neden olan konuyu değerlendiren İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, veteriner hekimler olarak hayvanların uyutulmasına karşı olduklarını söyledi.

Başkan Özkan, “Biz uyutmaya karşıyız. Neden karşıyız? Çünkü uyutma en son çare.  Bir hastalık yada bir kaza da veya bir ölümde tıbbı bir müdahale eğer gerektirmiyorsa, yapmayacak durumdaysa hayvan eziyet acı ve yaşam faaliyetini sürdüremeyecek derecedeyse o zaman uyutuyoruz. Bununda şartı ve koşulları var. Hekimler korumak ve yaşatmak için vardırlar. Sokak hayvanlara gelince iki tane ana sorunumuz var. Bu işi devletin, kamu kurumun ya da belediyenin tek başına yapması mümkün değildir. Bunu el birliği ile Türkiye genelinde topyekûn bir uygulama yapmamız lazım” dedi.

Vlcsnap 2024 05 31 17H12M18S892

Hayvanların uyutulması yerine kısırlaştırılması gerektiğini belirten Başkan Özkan, Veteriner Laboratuvar Bilgi Sisteminin aktifleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Özkan, “Sokağa hayvan atmazsanız, kısırlaştırmaya devam ederseniz zaten atılım durdu kısırlaştırma devam ediyor, üremede azalıyor belli bir süre sonra bu durum kendiliğinden ortadan kalkacak. Uyutmak çözüm değil, yok etmek çözüm değil. Doğa bir bütündür sadece insanlardan oluşmuyor insanlar Dünya’nın başına gelmiş en büyük felakettir. Bütün zararı verende insandır. Bakamıyorsunuz almayacaksınız, bakamıyorsanız beslemeyeceksiniz. Bununda hayvan hakları ile ilgili kanunlarımız var, yaptırımlarımız var. Bu çerçevenin aktifleşmesi lazım” dedi

Başkan Özkan, “Kentli Pati” projesinin de detaylarını anlatarak, hayvanların yaşam alanlarına saldırıda bunulduğu için saldırganlaştığını ifade etti.

Terasa Takılan Otomobil Onlarca Metre Yükseklikten Düşmekten Kurtuldu Terasa Takılan Otomobil Onlarca Metre Yükseklikten Düşmekten Kurtuldu

Başkan Özkan, “ Mahallemizde, esnafta, Büyükşehirlerde artık her yerde kesi, köpek var. Biz bunlara bakıyoruz evet besliyoruz öldürülmelerini istemiyoruz. O zaman vatandaşlarımızda elini taşın altına koyacak. Bunu kentli pati kimliği ile ilgili belediyeye kayıt ettirecek. Yine ona sokakta bakacak. Saldırgan değil o. Zaten görüyorsunuz size geliyor seviyorsunuz, dokunuyor, sürtündürüyor, gözünüzün içine bakıyor. Yani sonuçta bu bir canlı” dedi.

 Vlcsnap 2024 05 31 17H21M52S429

Editör: Yakup Uğur