172 yıllık bir geçmişe sahip olan Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, geçmişten bugüne yer alan tüm tapu örnekleri bir araya getirerek, Park 23 Alışveriş Merkezi’nde meraklılarına sundu.

“Geçmişten Günümüze Osmanlı Tapuları” sergisinin açılışına Vali Yardımcıları Mehmet Feyzi Dönmez, Mustafa Gül, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Belediye Başkan Yardımcısı Mashar Ayaz, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve kamu kurum müdürleri katıldı.

GÜRGÖZE: SERGİ BİZİ ÇOK GERİLERE GÖTÜRDÜ

AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, serginin kendilerini çok gerilere götürdüğünü söyleyerek, “Sergi bizi çok gerilere götürdü. Mülkiyet hem İslam’da hem hukukta kutsaldır. Mülkiyet hakkının belgelendiği, tapuların verildiği, 1900’lü yıllardan başlayan Osmanlı döneminden sonra Cumhuriyet dönemindeki  birçok tapuyu gördük ve geçmiş dönemde mülkiyetin belgesi olan tapu senetlerin nasıl verildiğini değerli müdürümüz bu sergi ile bizlere göstermiş oldu” dedi.

GÜL: ELAZIĞLILARI BU SERGİYİ GEZMEYE DAVET EDİYORUM

Sergide emeği geçenleri tebrik eden Vali Yardımcısı Mustafa Gül, “Emeği geçen başta bölge müdürümüz olmak üzere bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Burada hem Elazığ, hem Malatya hem Tunceli yani bölge müdürlüğümüzün hitap ettiği bölgedeki coğrafyadaki eski Osmanlı dönemindeki tapu senetleri, bazıları Osmanlıcadan çevrilmiş altlarında açıklamalarla kıymetli Elazığlılara sunuldu. Ben bütün Elazığlıları bu sergiye gezmeye davet ediyorum. Çünkü gerçekten tarihimizde en muteber temellerden birisi tapudur. Geçmiş dönemde tapu kayıtları da burada Elazığ bölgesinde eski isimleri ile birlikte yer alıyor. Ben tekrardan emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bütün Elazığlıları bu sergiyi gezmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı

TUNCER: BAŞKA BİR YERİ BANA SATTILAR HİKAYESİ BİTECEK

Tapu Kadastro Bölge Müdürü Mahir Tuncer, “Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğümüz malumunuz 4 ile hitap etmekte. Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli illerine ait. Burada bizim 1847 yılında kurulan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 172. Kuruluş yıl dönümü. Bu münasebetle geçmişten günümüze tapu senetleri sergisini açtık. Biz ana teması olarak tarihi belgelere tanıklık etmek için davetlisiniz diye Elâzığ halkını buraya davet ettik. Gerçekten de 1800’lü yıllardan günümüze kadar olan tapu senetlerini ayrıştırdık ve halkımızın beğenisine sunduk. Birçoğu tarihi belge niteliğinde. Tarihçi arkadaşlarımız rehavet gösteriyorlar. Hangi tarihte hangi ilçenin hangi ile bağlı olduğuna ait belgeler var. Bazı tarihi şahsiyetlere ait tapu senetlerimiz var. Yeni QR kodlu tapu senetlerimiz var. Onu da sergiliyoruz. Bundan sonra o tapu senedimizi de vatandaşlarımıza vereceğiz. O tapu senedimizin belli özellikleri var. QR kodlu. Orada QR kodu telefonlarımıza okuttuğumuz zaman o tapunun haritadaki yerini otomatikman gösterecek. Farklı bir tapu aldım. Başka bir yeri bana sattılar hikayesi bitecek” açıklamalarını kaydetti.

Sergide bir de gelişen teknolojinin yeni ürünü QR kodlu tapularda yer alıyor. Bu sistem ile birlikte alacağınız arsanın, yerini haritadan görebileceksiniz…