Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programına katılan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Köküm canlı yayın konuğu oldu.

Doğu Anadolu Fay hattıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalardan dolayı daha öne TÜBİTAK ödülü de alan Fırat Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Köküm, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Araştırma Görevlisi Dr. Köküm, Elazığ’da 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 depreminin saniyeler öncesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini ve o depremin ardından 6.8 büyüklüğündeki depremin olduğunu açıkladı.

KÖKÜM: BİZ TARİHSEL DEPREM KAYITLARINA BAKIYORUZ

Dr. Mehmet Köküm, “Aynı büyüklükte deprem olması için en az 200-250 yıla ihtiyaç var. Yeniden enerji biriktirmesi gerekiyor. Sivrice ile Dörtbölük Köyü arasında 1875 yılında deprem olmuş. Palu’da 1874 yılında deprem olmuş. Onunla ilgili birçok veri var. Palu’ya kadar ulaşıp ulaşmadığını bilmiyoruz. Orada da 1874 depremi olduğu için yine zaman gerekiyor büyük bir deprem üretebilmesi için. Bunun tam olarak sonucunu 2 yıl sonra elde edeceğiz. Biz hem Gezin’de hem Palu’da açacağımız hendeklerle net bir şey söyleyebileceğiz. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

KÖKÜM: 6.8 DEPREMİNDEN ÖNCE 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM MEYDANA GELDİ

24 Ocak tarihinde 6,8 büyüklüğündeki depremden birkaç saniye önce 5,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıklayan bununla ilgili de çalışmalar yaptığını Kandilli Rasathanesi’ndeki araştırmacıların da bunu incelediğini ve doğruladığını belirten Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Köküm, “Biz aslında iki deprem yaşadık. Deprem dalgaları çok iç içe girdi. Bir tanesi 5 buçuk bir tanesi de 6.8 büyüklüğünde. Çok iç içe girdiği için ayırmakta zorlandılar. Bu iki depremi ayırmak çok güçtü. Depremi yaşadığım için oluş biçiminden fark ettim. Kandilli Rasathanesi’ndeki araştırmacılara durumu bildirdim. Onlar da üzerinde çalıştılar ve dalgaları ayırmayı başardılar. Bu durumu Ekim ayında söylediler. Kandilli Rasathanesi bunu makale haline getirdi. Makele henüz açık erişime çıkmadı. Orada biz 5.5 büyüklüğünde depremi yaşıyoruz. 5,5’lik deprem öncü bir deprem. Birkaç saniye sonra ise 6,8 büyüklüğünde deprem oldu” dedi.