21 Şubat Dünya Anadil günü kapsamında Zaza Dernekler Federasyonu tarafından Ankara’da, “Zaza Dil ve Kültür” etkinliği düzenlendi.

BUKAN: DİLİMİZİ YARINLARA TAŞIYABİLİRİZ

Program öncesi açıklamalarda bulunan Zaza Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Bukan, Zaza dilinin önemine vurgu yaparak, “Zazalar olarak kendi dilimizi konuşmama, asimile olma ki oğlumda burada. O da asimile olmaması anlamında bizler bir olduk, yüreğimizi ortaya koyduk bütün yönetim kurulu olarak. Dilimizi yaşatma, kültürümüzü ülkemizin bir zenginliği olarak düşünürsek bütün Türkiye kamuoyunda, bütün halkımızdan destek bekliyoruz. Çünkü zaza dili çok çok güzel bir dil. Çok geniş, çok eski bir dil. Umarım ki Türkiye kamuoyu başta Zazalarımız olmak üzere bütün kamuoyundan destek alır dilimizi yarınlara taşıyabiliriz. UNESCO  2008 yılında verdiği raporda ‘eğer ki bu gidiş devam eder ise 50 yıl içerisinde bu dil tamamen yok olur, artık konuşanı olmayan bir dil olur’. Eğer Türkiye kamuoyunun vicdanı bunu kabul ediyorsa bizde sessiz olalım. Unutmayın bir dil bir ayettir. Bir dil bir insandır” diye konuştu.

ALAN: ZAZALARIN OLDUĞU HER YERDE BU ETKİNLİKLERİ YAPACAĞIZ

Zaza Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Muharem Alan ise, yapılan etkinliği geleneksel hale getireceklerini söyleyerek, “Dünya dili günü ETKİNLİĞ;İ kapsamında ilk yapmış olduğumuz festival. İnşallah her yıl yapacağız. Bunu gelenek haline getireceğiz. Öncelikle Elazığ’da, Bingöl’de, Tunceli’de, Adıyaman’da Zazaların olduğu her yerde bu etkinlikleri yapacağız” ifadelerinde bulundu.

Program önce sinevizyon gösterimi ile başladı, ardından türküler okundu, halaylar çekildi.

Daha sonra Stand - up gösterisi ile katılımcılar keyifli dakikalar geçirdi.

YILMAZ: ÖNEMLİ MESAFELER ALMIŞ DURUMDAYIZ

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Biz hükümet olarak partimiz olarak son 16 yılda gerçekten çok önemli reformlar yaptık. Geçmişte tabu olarak görülen yanına yaklaşılmayan konularda Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde çok cesur adımlar attık. Onlardan bir tanesi TRT-Kurdi’dir. Bir diğeri seçmeli ders olarak dillerin öğretilmesidir devletin resmi okullarında. Yayın konusunda, basın konusunda özgürlüklerin genişletilmesidir. Bugün çok şükür gerek Zazaca gerek başka bu topraklarda konuşulan diller çokta özgür bir şekilde, rahat bir şekilde konuşuluyor, geliştiriliyor ve çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu bakımdan önemli mesafeler almış durumdayız” dedi.

KESKİN: BİRİNCİ SINIF VE ONUNCU SINIFA KADAR DERS VERİLİYOR

Almanya Zaza dili Derneği Başkanı Ali Keskin ise, “Almanya’nın en büyük eyaletinde, 18 bin 18 milyon nüfusu olan eyalette şu an 5 okulda birinci sınıf ve onuncu sınıfa kadar ders veriliyor” diye konuştu.

BERDİBEK: DEĞERLERİ OLAN BİR TOPLUMDUR

AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, “Zazalar hakikaten de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin omurgasıdır. Hem millidirler hem manevidirler. Değerleri olan bir toplumdur. Bu memleketin birlik beraberlik noktasında da her türlü fedakarlığa hazırdırlar” diye kaydetti.