Arapgir Kültür Derneği, Elazığ'a Bağlanma Konusunda Geri Adım Atmıyor!

Geçtiğimiz günlerde Arapgir ve Kemaliye’nin Elazığ’a bağlanması gerektiğini ifade eden Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Şahin, Malatya’da bazı kesimler tarafından büyük tepki almıştı. Gelinen süreçle ilgili bugün tekrar açıklama yapan Dernek Başkanı Akşahin, yapılanlara rağmen düşüncesinden vazgeçmedi ve “Elazığ iline bağlı olmak gururumuzdur” dedi.

Arapgir Kültür Derneği, Elazığ'a Bağlanma Konusunda Geri Adım Atmıyor!

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, geçtiğimiz günlerde Erzincan’a bağlı Kemaliye (Eğin) belediye başkanını ziyaret etmiş ve bu ziyarette Malatya’ya bağlı Arapgir’in ve Erzincan’a bağlı Kemaliye’nin Elazığ’a bağlanması gerektiğini belirtmişti.

Arapgir’in Elazığ’a bağlanmasını isteyen Dernek Başkanı Akşahin, bu düşüncesini derneğin resmi sosyal medya hesabından paylaşınca Malatya’da tepki sesleri yükselmeye başlamıştı. Başta Malatya’daki yerel basın olmak üzere birçok kesim derneğin bu düşüncesine tepki gösterdi.

ELAZIĞ’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Malatya’da bu düşünceye tepki gelirken Elazığlılar ise durumdan oldukça memnun kaldı. www.elazigsonhaber.com internet haber sitesinin Elazığ gündemine taşıdığı bu konunun ardından Elazığlılar Arapgir’in Elazığ’a bağlanma isteğini memnuniyetle karşıladı. Arapgir ve Kemaliye’nin daha önce Elazığ’a bağlı olduğunu ifade eden Elazığlı vatandaşlar talebin haklı bir talep olduğunu dile getirdiler.

TEPKİLERE RAĞMEN DERNEK GERİ ADIM ATMADI

Elazığ’da olumlu karşılanan bu durum Malatya’da bazı kesimlerin ciddi tepkilerine neden olsa da Arapgir Kültür Derneği düşüncesinden geri adım atmadı. Dernek, konuyla ilgili bugün tekrar bir açıklama yaparak geçmişte Arapgir’in Elazığ’a bağlı olduğunu bir kez daha hatırlattı ve şuanda Malatya’da ilçenin bir hizmet alamadığını söyledi.

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin’in konuyla ilgili açıklaması şöyle;

27 Ekim 2020 tarihinde dernek başkanımız Turgay Akşahin ve danışma kurulu üyemiz Av. H. İbrahim Kotan’ın komşu ilçemiz olan Kemaliye (Eğin) ziyareti sırasında, Kemaliye (Eğin) Belediye Başkanı Mehmet Karaman’ı da ziyaret etmişlerdir. Ziyaret sırasında aynı kültürel, sosyo-ekonomik ve tarihsel bağlara sahip olan bu üç güzide ilçedeki (Arapgir-Kemaliye-Ağın) mevcut çalışma ve hizmetler hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur. Ayrıca bu ziyaret ile birlikte Kemaliye (Arapgir-Eğin-Ağın) bazı köyleri de dernek başkanımız tarafından ziyaret edilmiştir. Derneğimizin bu kapsamda çalışma ve izleme ziyaretleri dernek yöneticilerimiz tarafından, her yıl rutin olarak gerçekleştirilmektedir.

“MALATYA İLİNE DE, ELAZIĞ İLİNE DE BAĞLI OLMAK GURURUMUZDUR”

Ziyaret sırasında Fırat Havzasında yer alan bu üç ilçemizin asırlar boyu birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşadıkları ifade edilerek, daha önce olduğu gibi Elazığ’a (Harput) bağlanmaları hususunda istişarede bulunup, böyle bir gelişmenin de bölge adına önemli faydalar sağlayacağı dile getirilmiştir. Bu ziyaret tamamen iyi niyetli ve masum bir ziyaret olarak derneğimizin sosyal medya hesabından paylaşılmıştır. Arapgir Kültür Derneği kurumsal sosyal medya hesaplarımızda paylaşılan bu temenni, her nedense aradan bir ay geçtikten sonra Malatya’da bir kısım medya ve sosyal portallarda haber olarak yayınlanmıştır. Bağımsız haberciliğe ve haber konusunu eleştirenlere saygılıyız. Ancak bu durum yerel haberciliğin yerine, başlıklar atılarak dernek başkanımıza ve dernek tüzel kişiliğimize küfür, aşağılama ve ağır hakaretler ile saldırıda bulunulması Malatya yerel basın adına son derece üzücüdür. Yine kasıtlı olarak düşündüğümüz ve haberciliğin dışına çıkan bu tutum 24 Kasım 2020 tarihinden itibaren devam etmiştir. Şu unutulmamalıdır ki dernek başkanımız ve derneğimizin üzerinden iki güzide ilimiz Malatya ve Elazığ’ın yıpratılmak istenmesi ve karşı karşıya getirilmek istenmesine asla izin vermeyeceğiz. Malatya iline de, Elazığ iline de bağlı olmak gururumuzdur.

“DERNEĞİMİZ ÖNCÜ VE TAKİP GÖREVİNİ BÜYÜK BİR HEYECAN İLE SÜRDÜRMÜŞTÜR”

Ayrıca şunu özellikle belirtmek istiyoruz, derneğimiz resmi instagram hesabında yapılan paylaşıma yüzlerce beğeni yapılarak halkımızdan olumlu görüş beyanında göz ardı edilemeyeceği muhakkaktır. Bunun özellikle altını çizmek istiyoruz. Özellikle şunu belirtmek istiyoruz, derneğimiz tam 66 yıldır ülkemizde, ilimizde ve ilçemizde model dernek olarak gösterilmiş, çalışmalarını dernekler yasalarının verdiği yetkiler çerçevesinde, tüzüğümüzde belirtilen hedeflerde yürütmüştür. Çalışmaları sırasında birçok ödül alan derneğimiz, Arapgir’e yapılan hizmetlerin öncüsü, ihtiyaçların takipçisi olmuştur. Özellikle yöremizde  kurulan birçok derneğimizin kuruluşuna öncülük etmiş, onlarca derneğin kurulup yörelerine hizmet etmesi sağlanmıştır. Yine Arapgir’e yapılan kamu yatırımlarının %90’ı Arapgir’in bağrında yetişen evlatları, iş adamları tarafından yürütülürken bu anlamlı hizmetlerde derneğimiz öncü ve takip görevini büyük bir heyecan ile sürdürmüştür.

“HİZMETLERİN GERÇEKLEŞMEMESİ ARAPGİR HALKINDA UMUTSUZLUĞA NEDEN OLMUŞTUR”

Son yıllarda Arapgir, yerli ve yabancı turizm potansiyeli nedeniyle ortaya çıkan değerleriyle birlikte Arapgir-Malatya karayolu ve doğalgaz ihtiyacı ilçemizin en önemli ihtiyacı durumuna gelmiştir. Ne yazık ki Malatya’nın özellikle bütün şehir yani büyükşehir belediye statüsüne girmesiyle bu hizmetlerin gerçekleşmemesi Arapgir halkında umutsuzluğa neden olmuştur. Özellikle Arapgir-Malatya karayolunda son yıllarda sürekli olarak ölümcül kazaların meydana gelmesi, halkımızın endişe etmelerine sebep olmuştur. Artık Arapgir’e seyahat etmek isteyenler seyahatlerini ve ziyaretlerini Elazığ-Arapgir ve Sivas Divriği aksından gerçekleştirmiştir, bu durum devam etmektedir. Ayrıca daha önce Arapgir’e doğalgaz bağlanması için binlerce abonelikler yapılmasına rağmen iade edilmiştir.

ARAPGİR NEDEN GÖZ ARDI EDİLİYOR?

Bütün bu konular derneğimize sürekli olarak gurbetteki hemşerilerimiz tarafından sorulmuştur. Halen bu hizmetlerin gerçekleşip gerçekleşmediği ne zaman gerçekleştirileceği merak endişesi devam etmektedir. Hatta Malatya’nın en uzak ilçesi Arapgir neden göz ardı ediliyor? Sorularıda aklımıza gelmeye devam etmektedir. (Arapgir-Malatya havaalanı 125 km). Ayrıca birçok köyümüzün kanalizasyon, su, yol ve altyapı sorunu neden çözülmüyor, soruları derneğimize sık sık sorulmuş takip talebi istenmiştir.

“DAHA ÖNCE BERABER BAĞLI OLDUĞUMUZ ELAZIĞ’A BAĞLANMAYI İSTİŞARE ETMEK BİR SUÇ DEĞİLDİR”

Yöremizdeki ortak bağlarımız nedeniyle dernek başkanımızın komşu ilçemizin belediye başkanına yapmış olduğu bir ziyarete farklı anlamlar yüklemek normal bir durum değildir. Kaldı ki ziyaret sırasında konuşulan (Arapgir-Kemaliye-Ağın) ilçelerimizin halen var olan folklor kültürel, sosyo-ekonomik ve tarihsel birlikteliğin öneminin vurgulanması neden? Kimi rahatsız etmiştir? Daha önce beraber bağlı olduğumuz Elazığ (1928den önce) vilayetine bağlanmayı istişare etmek kamuoyu ile paylaşmak bir suç değildir. Ayrıca bir ilçenin başka bir vilayete bağlanmasına dernekler değil, devlet kurumları karar verir. Sivil toplum kuruluşları yöre halkının istem ve şikayetlerini bir aidiyet çerçevesinde bulunarak dilek ve temennilerini kamuoyuna açıklamakla yükümlüdür. Özellikle bu durumun altını çizmek isteriz. Arapgir Kültür Derneği olarak başkanımızın dile getirdiği konuyu (Elazığ’a bağlanması) dile getirmesi de sadece bu çerçevededir. Ziyaretin olumsuz bir ziyaret olarak çarpıtılarak değerlendirilmesi son derece üzücüdür. Kaldı ki Elazığ (Harput) kültürü ile ortak değerlerimiz ortadadır.

“ANCAK BU ÜÇ İLÇENİN 1928’LERDEN SONRA ÜÇ AYRI VİLAYETE BAĞLANMASI, GÖÇ OLAYININ YAŞANMASINA NEDEN OLMUŞTUR”

Gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet döneminde kamu yönetiminde idari düzenlemeler yapılırken coğrafi şartların yanı sıra aynı sosyo-kültürel ve ekonomik ortak özelliklere sahip yerleşme birimleri, aynı merkeze bağlanmıştır. Bu durum hizmetlerin verimli olabilmesi, birlik ve beraberlik ruhunun gelişmesi adına büyük katkılar sağlamıştır. Ancak bu üç ilçenin 1928’lerden sonra üç ayrı vilayete bağlanması, toplumsal dokuda parçalanmaya, ekonomik çöküntüye ve bunun sonucunda da göç olayının yaşanmasına neden olmuştur.

Bu anlamda derneğimizin, ilçemizin sorunlarını derin kültür ve tarihsel bakımından zenginliğini ziyaretlerimizde, toplantılarımızda anlatmak ve istişare etmek çevre il veya ilçelerimizle bağını güçlendirmeden daha doğal bir durum olamaz. Derneğimiz ilçemizin sorunlarının takipçisi olup, gündeme getirmeye devam edilecektir.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 18:33

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Kenan
Kenan - 3 yıl Önce

‘Al Baskil’i’ demek çok cahilliktir. Baski’de, Arapkir’de, Kemaliye’de Elazığ’a bağlanmalıdır önceden olduğu gibi, bu hak Elazığ’ındır....

Kenan
Kenan - 3 yıl Önce

Pardon, bir dil sürçmesi oldu Baskil zaten bize bağlı Baskil Elazığ’ın canıdır kanıdır. Heyecanla yaptığım yanlıştan özür diliyorum...

gakgo
gakgo - 3 yıl Önce

elazığ da malatya da çok güzel ikisi de başımın tacı ama arapgir elazığa bağlıyken ayırdılar, şimdi adamlar eski hale iade istiyor, hekimhanı elazığa bağlayın demiyor ki

Teklif
Teklif - 3 yıl Önce

Al baskili ver arapgiri

gakgo
gakgo @Teklif - 3 yıl Önce

seni versek? arapgiri alsak? sadece bi teklif

BATTALGAZİ44
BATTALGAZİ44 - 3 yıl Önce

Böylesi saçma düşünceler iki şehri düşman eder. Biz Arapgirliler olarak Malatyalıyız. Bu saçma düşüncelerin sonu nereye gider açıklayayım. Adıyaman, 1954'e kadar Malatya'ya bağlıydı o zaman tekrar Malatya'ya bağlanmalı. Elbistan, Baskil, Divriği, Gürün ve Çelikhan Malatya'ya daha yakın Malatya'ya bağlanmalı. Malatya, Elazığ'dan daha büyük ve nüfusu daha fazla Malatya'ya bağlanmaldır.

hoca
hoca - 3 yıl Önce

Çemişgezek'i unutmayalım. Çemişgezek de bir Elazığ ilçesi olmalıdır aslında.

abdulvahap
abdulvahap - 3 yıl Önce

geri zekalı embesiler oradan arapgir elazığa bağlanmalı diye ahkam kesmek yerine gidin arapgirede oranın halkına sorun bakalım istiyolarmı

Kral 23
Kral 23 - 3 yıl Önce

Arapgir Çemişgezek Pertek Ergani Kemaliye Tuncrli Bingöl Elazığın malıdır Devlete aesleniyorum Elasığa bağlayın


SIRADAKİ HABER

banner137