Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde depremlere karşı alınabilecek önlemleri araştırma komisyonunda konuştu.

KURUM: RİSK YAPI HARİTASINI DA ALMIŞ, HAZIRLAMIŞ OLDUK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Sizlerde Elazığ’ımıza gittiniz. Orada incelemeler yaptınız, vatandaşlarla buluştunuz. Çok zor bir süreçti. Elazığ Sivrice merkezli yaşanan depremde canlarımızı kaybettik. Yaralılarımız vardı. Vatandaşlarımızın acılarına ortak olmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla birlikte ilgili bakanlıklarımız hemen hemen depremden 3 saat sonra olay yerinde seferber olduk. Tüm ekibimizle birlikte oradaydık. Çok önemli bir çalışma yürüttük. Bir taraftan hasar tespit çalışmaları yaparken bir taraftan enkaz kaldırma çalışamalarını, yeni yapılacak projelerin çalışmalarını yaptık. Bin 500 kişilik hasar tespit ekibimizle, İHA’larımızla, dronelarımızla yine bizim arkadaşlarımızın mobil laboratuvarlarıyla birlikte Elazığ’da depremde hasar görmüş ne kadar bina varsa, Malatya’da da hasar tespitlerini de aynı gün dijital olarak sistemimize işledik. Ve hangi binanın ağır hasarlı olduğu, hangi binanın yıkıldığı, hangi bölgede hasarın daha gazla olduğunun tespitini taptık. Aslında bu her belediyemizden, her ilimizden beklediğimiz kentsel dönüşüm mastır planı altlığıydı. Bu çerçevede şehrimize ilişkin risk yapı haritasını da almış, hazırlamış olduk. Bu kapsamda da çalışmalarımızı başlattık” ifadelerini kullandı.

KURUM: 26 BİN KONUT EN HIZLI YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİR TANESİ OLDU

Bakan Murat Kurum, “Bir kısmını yerinde, bir kısmını da rezerv alanlarda yaptık. Bir taraftan Yapı İşleri Genel Müdürlümüz, Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz ile görüşmeler yaparken diğer taraftan da Toplu Konut İdares Başkanlığımız depremin ikinci günü itibariyle yeni alanlardaki proje çalışmalarına başladılar. Ve hemen bir ay içerisinde ihalelerini yapmak suretiyle de hızlı bir şekilde inşa sürecine başladık. Elazığ ve Malatya’da toplam 26 bin konut en hızlı yerinde dönüşüm projelerinden bir tanesi oldu. Çok hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösterdik. Çünkü burada vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek, onları en hızlı bir şekilde sağlam konutlara taşımak çok çok önemliydi. Bunu yaparken bizim mahalle kültürümüzü yaşatacağımız yatay mimari diyeceğimiz anlayışla yapmaya gayret gösterdik. O evde kendimiz oturacakmışız gibi, kendimiz yaşayacakmışız gibi malzemesinden tutun da balkonuna, girişine, asansörüne kadar her türlü detayı altında bir çok alanda şehir merkezinde kapalı otoparkları inşa ediyoruz ki şehrin içindeki o trafik problemini, sorununu da ortadan kaldıracak adımları atmaya gayret gösteriyoruz. Malatya’da 6 bin konutumuzun inşası süratle devam ediyor ve burada da yaklaşık 2 bin konutumuzu bitirdik” şeklinde konuştu.

KURUM: DEVLETİMİZİN HER TÜRLÜ MADDİ İMKANINI SEFERBER ETTİK

Elazığ'da incelemelerde bulunduğunu ifade eden Kurum, "Elazığ depremini; olay yerine intikal, arama kurtarma, enkaz kaldırma, hasar tespit, vatandaşlarımızın tahliyesi, yeni konut yer tespiti ve inşaat çalışmalarının hızlıca başlaması anlamında bir milat olarak görmemiz gerektiğini, siz değerli milletvekillerimize özellikle ifade etmek istiyorum. Yine Elazığ depremi; insan ve ekipman anlamında Türkiye'nin en büyük kurtarma, lojistik ve inşa operasyonu olmuştur. İlk andan itibaren, tüm bakanlıklar olarak, yaraları sarmak için yoğun bir çaba içerisinde olduk. Devletimizin her türlü maddi imkanını seferber ettik" ifadelerini kullandı.

Kurum, Elazığ ve Malatya depremi sonrasında yapılan çalışmaları anlatarak, şu anda Elazığ'da, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en kapsamlı, en hızlı deprem dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ifade etti.