Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan kadın girişimcilerle bir araya geldi.

ARSLAN: BU İKİ KONUDA DA ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Tekstil vadisi projesi, evsel atıkların ekonomiye kazandırılması, enerji ve gübre tesisleri ile ilgili bilgi veren Başkan Arslan, “Sizlerin katkılarıyla ellerinizin emeği, olan özellikle konfeksiyon dikim alanındaki kişisel beceriniz; bunun değerlendirilmesi, bunu tabi ki bütün sebepleriyle, alt yapılarıyla anlatacağım. Bir diğeri de yeniden kazanım dediğimiz, geri dönüşüm dediğimiz bütün evsel atıklarımızın yeniden ekonomiye kazandırılması, çevresel anlamda dünyaya daha yaşanılabilir bir çevre bırakarak gelecek nesillere kalması ve atık zayiatının, israfın önüne geçilmesi; bu iki konuda da çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: OSB’DE HEDEFİMİZ 15 BİN İSTİHDAM

Elazığ’da son dönemlerde tekstil ve konfeksiyon üzerine ciddi yatırımların hayata geçtiğini söyleyen Başkan Arslan, “Elazığ’da son zamanlarda çok ciddi anlamda gerek içeride gerekse dışarıdan yatırımcı anlamında tekstil ve konfeksiyon üzerine çok ciddi yatırımlarımız hayata geçiyor. Bu son derece kıymetli. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Fırat Kalkınma Ajansı, Elazığ Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir şey yapıyoruz. Fırat Kalkınma Ajansının da valiliğimiz, Elazığ Belediye’miz, Elazığ İl Genel Meclisi’miz bir de Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi olarak çalışıyoruz. Bu tekstil ve konfeksiyoncularımıza alt yapı oluşturma adına birinci organize sanayi bölgesinde tekstil vadisi projesi yürütüyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam 20 bin metrekare civarı biner metrekarelik işliklerden oluşan dikim fabrikalarının, dikim atölyelerinin oluşacağı bir alandan bahsediyorum. Burada da tekstil konfeksiyon alanında üretim yapacak firmalara hazır bitmiş fabrika binası tahsisi yapacağız, kiraya vereceğiz. Burada herhangi bir girişimcimiz veya dışarıdan gelen bir girişimci hazır fabrikaya hızlı bir şekliyle gidip üretimine başlayabilecek. Bu da 2022 yılının sonunda olacak. Orada yaklaşık 3 bin 500 istihdam ön görülüyor. 3 bin 500 istihdamdan bahsediyorum. Şu anda organize sanayi bölgemizde tekstil sektöründe yaklaşık hali hazırda 3 binin üzerinde çalışana ulaştık. Hedefimiz 15 bin. Yani herkesin becerisine göre iş imkanı bulabileceği bir sektörden bahsediyoruz. Bu son derece kıymetli. Önemli olan doğru insanı doğru işle buluşturmak” şeklinde konuştu.

ARSLAN: 110-120 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIMDAN BAHSEDİYORUZ

Besi İhtisas OSB’nin içerisine kurulan tesisin ocak ayı sonunda üretime başlayacağını belirten Başkan Arslan, “İş Geliştirme Merkezlerinde de şu anda hali hazırda 30’un üzerinde iş yerimiz var. Bunları Elazığ iş dünyasına kiraya vermişiz. Orada imalatlar yapılıyor. Biz Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir faaliyet başlattık. 2021 yılında Elazığ’da Mollakendi Değirmendere mevkinde bir Besi İhtisas OSB kurduk. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapılabileceği, büyük hayvan yetiştirme barınaklarının olabileceği 10 bin baş hayvan kapasiteli besi ihtisas OSB. Burada henüz alt yapı çalışmaları başlamadı, proje aşamasında. 2022 yılında başlayacak. Bu besi ihtisas OSB’nin içinde bir tesis kurduk. Bu ay da üretime başlayacak. Yaklaşık 8 aylık bir çalışma. 8 milyon Euro. Günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 110-120 milyon TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu bir başarı hikayesidir. Son derece kıymetlidir. Enerji tesisi bu ay hizmete geçecek, yıl sonuna kadar da gübre tesisi üretime geçecek. Kompoz gübreyle alakalı sizin yapacağınız tüm faaliyetleri bu enerji firmamız Elazığ enerji dediğimiz firmamızla sizi çözüm ortağı olarak ilan etmek istiyoruz. Biz makro düzeyde büyük atıkları ber taraf edip gübreye dönüştürürken siz de mikroda kendi evinizde başlamak kaydıyla bütün çevrenizi sokaklarınızı mahallelerinizi mikro yapılanmalarla hem geri dönüşüm sistemi oluşturmaya hem de buradan gübre elde etmeye muktedirsiniz” diye konuştu.

ARSLAN: SİZLERİ EKONOMİYE DAHİL ETMEK İSTİYORUZ

5 tane Kırsal kalkınma kooperatifi kurduklarını söyleyen Arslan, “Tarımsal faaliyetleri güçlendirme adına 5 tane kırsal kalkınma kooperatifi kurduk. Bu son derece önemli. Gezin bölgesinde Gezin çileği, kuru fasulyesi ve nohutu üzerine, Baskil’de Baskil kayısısı üzerine Ağın’da Ağın bademi ve Ağın’da tivri nohut dediğimiz bizim meşhur Ağın leblebisinin üretildiği tivri nohut bir de Yurtbaşı’nda yaş sebze meyve yetiştiriciler birliği kurduk. 57 köyün içinde dahil oldu. Amacımız üretilen kayısımızın, bademimizin, çileğimizin, üzümümüzün en yüksek katma değere ulaşmasını sağlamak. Torku’yu duymuşsunuzdur Konya’da bir başarı hikayesi. Amacımız Torku modeli bir çalışma. İlk etapta 350 milyon liralık bir yatırımla inşallah bunu Elazığ’a kazandıracağız. Tamamen kazan kazan modeliyle sizleri ekonomiye dahil etmek istiyoruz. Üreten bir toplum olsun, kazanan bir toplum olsun. Kendi ihtiyaçlarını giderebilen, başkalarının da ihtiyacını gideren bir yapı olsun istiyoruz” dedi.