Ağrı kesiciler doktorunuz tarafından reçete edilse de son derece bağımlılık yapabilir hatta ağrınızın daha uzun sürmesini sağlayabilir. Bilim insanları ağrı kesici yutmadan, en doğal ağrı kesici yöntemlerini araştırdı. İşte bilim insanlarının kanıtladığı 10 doğal ağrı kesici...

SÖĞÜT KABUĞU

Söğüt kabuğundaki aktif ağrı kesici madde salisindir. Aspirinde bulunan aynı bileşik olan salisilik aside dönüşür, ama aspirin gibi mideye dokunmaz daha yumuşaktır. Söğüt kabuğundaki doğal salisin, kan dolaşımınıza girip iltihabı azaltır ve bu nedenle eklem ağrısını gidermede oldukça etkilidir.

ZERDEÇAL

Zerdeçal, köri yapımında kullanılan sarı baharattır. Ana etken maddesi kurkumindir. Kurkumin, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle osteoartritli yani eklem kireçlenmesi yaşayan kişilerde ağrıyı azaltır ve hareket etmeyi kolaylaştırır. 2019 ve 2020'deki çalışmalar, kurkuminin diz osteoartriti için alternatif bir tedavi seçeneği olduğunu göstermiştir.

ZENCEFİL

Zencefil, iyileştirici özellikleri nedeniyle binlerce yıldır değer verilen bir baharattır. Zencefildeki 50 farklı antioksidan, eklem iltihabına ve diğer rahatsızlıklara neden olan serbest radikallerle savaşır. Yapılan bir çalışmada zencefil özütü, diz osteoartriti semptomlarını istatistiksel olarak azalttığı görülmüştür. Bunun dışında zencefilin geleneksel olarak kas ağrısı, kronik bel ağrısı ve migren için doğal bir ağrı kesici olarak kullanıldığı son 10 yıllık çalışmalarda kanıtlanmış ve umut verici olmuştur. Zencefildeki bileşikler ayrıca mide bulantısı ve mide rahatsızlığıyla da savaşır.

KARANFİL

Karanfildeki aktif madde öjenol, bazı reçetesiz ağrı kesicilerde de kullanılır. Diş etlerinize az miktarda karanfil yağı sürmek diş ağrısını geçici olarak hafifletebilir. Ancak aşırıya kaçmayın, aksi takdirde diş etlerinize zarar verebilir.

D VİTAMİNİ

Araştırmalar, D vitamininin vücudun iltihaplanma tepkisini, ağrı hissini azaltacak şekilde etkilediğini göstermiştir. D vitamini eksikliği, artan migren ve fibromiyalji gibi ağrılarla doğrudan ilişkilidir.

ÇÖREK OTU

Çörek otu yağında oldukça aktif bir molekül olan timokinon, salisilik asit (aspirindeki ağrı kesici kimyasal) ile eşit düzeyde anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çalışmalar, çörek otu yağının ağrıyı ve ayrıca artrit ağrısı için yaygın olarak reçete edilen bir ilaç olan diklofenak sodyumu azalttığını göstermiştir.

KAPSAİSİN

Kapsaisin, acı biberlerde bulunan doğal bir bileşiktir. TRPV1 reseptörleri adı verilen nöronlarımızdaki reseptörleri aktive eder ve daha sonra ağrı hissini engelleyen bir nörotransmiter salgılar.

ŞEYTANIN PENÇESİ KÖKÜ

Şeytanın pençesi, Güney Afrika'ya özgü bir bitkidir. Yapılan klinik çalışmalarda, şeytanın pençesi kökü, sırt ağrısının yanı sıra osteoartrit ve gut ağrısını hafifleten NSAID türü ilaçlar kadar kadar etkili olmuştur.

MAGNEZYUM

Ağrı hissinin özellikle sinir ağrısının arkasında, N-metil-D-aspartat (NMDA) adı verilen bir beyin kimyasalının aşırı uyarılması yatıyor. Araştırmalar, migreni olan kişilerin, daha düşük magnezyum seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Başka bir çalışma ise düzenli olarak magnezyum almanın migren sıklığını yüzde 41,6 oranında azalttığını göstermiştir.

GLUKOZAMİN

Glukozamin eklem ağrısının giderilmesi için en popüler takviyedir. Bunun dışında vücudumuzdaki kıkırdakların korunmasına yardımcı olan bir kimyasaldır. Glukozamin seviyeleri yaşlandıkça düşer ve bu da eklem ağrılarına ve yaralanmalara yol açabilir. Glukozamin takviyeleri, kaybedilenlerin yerine konmasına yardımcı olur. Ancak kabuklu deniz ürünlerine alerjiniz varsa, glukozamin tüketmeniz zararlı olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmana başvurun.