Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, orta hasarlı binalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ALYAMAÇ: BAŞKALARININ YORUMLARINA LÜTFEN İTİBAR ETMEYELİM

Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, “Aziz şehrimizde 24 Ocak Cuma günü meydana gelen depremden sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından binaların hasar tespitleri yapılmış ve daha sonra itiraz süreci başlamıştı. 17 Martta itiraz süreci tamamlandıktan sonra kesinleşen ağır hasarlı binalar yıkılacak ve kesinleşen orta hasarlı binalar güçlendirilecektir. Orta hasarlı binalarla ilgili vatandaşlarımızın tereddüt yaşadığı tüm konular, ilgili Kamu Kurumlarımız tarafından bilinmekte ve üzerinde hassasiyetle çalışılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yönetiminde, Fırat Üniversitesi ve Elazığ Belediyesinin ortak çalışmasıyla çok önemli hazırlıklar yapılmaktadır. Çok yakında bu çalışmalar tamamlandığında akıllardaki tüm soru işaretlerinin cevap bulacağına emin olabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Elazığ Belediyesi tarafından yapılacak olan açıklamaları takip edelim ve başkalarının yorumlarına lütfen itibar etmeyelim” dedi.

ALYAMAÇ: ORTA HASARLI BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİ BASİT BİR ONARIM DEĞİLDİR

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, “Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi basit bir onarım değildir. Güçlendirme projesinin hazırlanması ve güçlendirme uygulaması teknik işlemlerdir ve belediyeden izne tabidir. Projesi hazırlanmadan, belediyeden ruhsat alınmadan, yapı denetim firmaları kontrol etmeden ve belediyeden iskân almadan, güçlendirme işleri yapılamaz. İzin almadan bu işleri yapsanız bile, resmi olarak yaptıklarınız hükümsüzdür. Yapılması gerekenlerin tamamı, Elazığ Belediyesi tarafından zamanı geldiğinde ilan edilecek ve gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Kamu Kurumlarımız gerekli açıklamaları yapmadan, evinizin güçlendirme işlemleri için herhangi bir kişiye veya firmaya ödeme yapmayınız. Vatandaşımızın mağdur olmayacağı en uygun güçlendirme modeli için Bakanlığımız yoğun bir gayret içerisindedir. Mağduriyetlerin yaşanmaması için yetkililerin yapacağı açıklamanın sabırla beklenilmesini istirham ederim. Hep beraber, el ele, gönül gönüle, sabırla ve gayretle memleketimizi daha güzel inşa edeceğimize olan inancım tamdır” diye kaydetti.