Aleviler her yıl Hicri Takvim'e göre Muharrem Ayı'nın başlamasıyla beraber 12 gün oruç tutuyor. Muharrem Orucu, aslında Aleviler için bir Matem Orucu.

Nedeni ise Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Muharrem ayında, Kerbela’da, Yezid’in ordusu tarafından Kerbela Çölü’nde şehit edilmesi… 12 günlük Matem orucunun sonrasında ise Aleviler şükür kurbanı kesiyor.

Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in Kerbela’da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed’in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra ise aşure pişiriliyor.

Elazığ’da Muharrem ayı dolayısıyla bugün iftar programı düzenlendi.

Programa Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.

Program Kur’an-ı kerim tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından Cemevi Dedesi Mithat Güler, Muharrem Ayı ile ilgili bilgiler verdi.

Güler yaptığı açıklamada, “Muharrem ayı insanları zordan, dardan, beladan, kazadan kurtaran bir aydır. Çünkü biliyoruz ki Hz. Adem’in kurtuluşu muharrem günüydü, Nuh peygamberin kurtuluşu muharrem günüydü, Yunus peygamberin kurtuluşu muharrem günüydü, İbrahim peygamberin kurtuluşu muharrem günüydü, Hz. Musa’nın Firavun’un şerrinde kurtuluşu muharrem günüydü. Eyüp peygamberin kurtuluşu muharrem günüydü, Yakup peygamberin kurtuluşu muharrem günüydü. Ve bu peygamberlerimizin kurtuluşu için cenabı hak oruçlarımızı kabul eylesin” dedi.

YEŞİL: BÜTÜN PEYGAMBERLERİN YERİNE GETİRDİKLERİ BİR İBADETTİR

El-Cem Kültür Vakfı Başkanı Cafer Yeşil yaptığı açıklamada, “Muharrem Orucu Alevi İslam İnancı Adem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra Hz. Hüseyin olmak üzere 12 imamların şehadetleri ve tüm ezilen mazlumlar adına çekilen bir yastır. Bundan dolayıdır ki Muharrem orucunun bir diğer adı da Yasi Matemdir” ifadelerini kullandı.

TORAMAN: BİR ARADA YAŞAMAYI TEMENNİ VE NİYAZ EDİYORUM

Vali Dr. Ömer Toraman, “Muharrem Ayı içerisindeyiz. Muharrem ayı mübarek aylardan. Bu mübarek ayda huzur içerisinde, bolluk, bereketlik, birlik ve beraberlik içerisinde bir arada olmayı, bir arada yaşamayı temenni ve niyaz ediyorum. Muharrem Ayı yalnızca bütün İslam alemi için mübarek bir ay olmanın ötesinde aynı zamanda İslam alemi için çok büyük bir hüznün kaynağı olan Kerbela hadisesinin de geçtiği aydır” diye kaydetti.