Fırat Kalkınma Ajansı’nın Elazığ’ın turizminin canlanması için düzenlediği Elazığ – Malatya Fırat Turu programı kapsamında, Sivrice Öğretmen evinde toplantı düzenlendi.

Toplantıda, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, ETSO Başkanı Asilhan Aslan, STK temsilcileri ve Seyahat Acenteleri temsilcileri Elazığ’ın Turizm potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulundular.

KALDIRIM: ELAZIĞ TURİZM AÇISINDAN DERSİNE YENİ ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Elazığ’ın değerlerinin tanıtımını acente temsilcileriyle birlikte tanıtacaklarını dile getiren Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Elazığ, daha turizm açısından dersine yeni çalışmaya başladı. Varlıkları az çok biliniyor ama bu varlıkları nasıl yöneteceğini ve dünya turizm piyasasına, bu pazara nasıl sunacağı konusunda özellikle siz değerli tecrübeli acentelerin bu işin aktörlerinin görüşlerine ciddi şekilde ihtiyacımız var. Turizm sizde takdir edersiniz ki aynı zamanda varlık yönetimi. Dolayısıyla bizim elimizde değerli varlıklar olabilir. Doğal varlıklar, kültürel varlıklar, tarihi derinliğinden dolayı medeniyet varlıkları, bunların yansıması tarihi varlıklar, musikisi, sanatı, kültürü, eko değerleri, adro değerleri, gördüğünüz doğal yapısı; doğal değerleri bu olabilir ama bu varlıkları iyi yönetemezseniz bununla bir anlam ifade etmediğini çok iyi biliyoruz. Burada kamu yaklaşık 1 yılı aşkındır bu konuya çalışıyor. Hem yerel yönetimlerimizden, ticaret odamızdan ama özel sektör ayağının da burada zayıf olduğunu düşünerek atacağımız adımlarda bu güçlü yapıda şu kombinasyonda; kamu özel sektör ve sivil toplum. Bu konuda da ıymetli görüşlerinize ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

ŞERİFOĞULLARI: ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gerçekleştirilen turun ve toplantının gayet verimli geçtiğini söyleyen Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Sayın Valimizin öncülüğünde Fırat Kalkınma Ajansı’nın eşlik etmiş olduğu hem Malatya hem Elazığ turu kapsamında 2 gün boyunca 27 TURSAB’a bağlı tur operatörünü ilimizde gezdirerek ilimizin değerlerini tanıtma imkanı sunduk. Tabi çok verimli çok güzel bir gezi ve sonucunda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Eksiklerimizi objektif ve profesyonel bir akış açısıyla bize tur operatörlerinin mensuplarının bizlere iletmesi bizler için yeni bir ufuk yeni bir ıkış noktası sağlamasına neden oldu. Tabi turizm noktasında Elazığ’ımızın hep ifade ettiğimiz 4 bin yıllık bir kadim kültüre sahip olduğu, 13 medeniyete beşiklik yapmış olması, evliyalar diyarı olarak bilinmesi Harput’umuzun ne kadar nemli olduğunu, aynı zamanda yaz turizminde Hazar Gölü’nün, kış turizminde Hazarbaba Kayak Tesisi’nin var olması, aynı zamanda Palu’muzun, Keban’ımızın kültürel ve tarihi yönlerinin tanıtılması noktasında Elazığ’ımızın bir bütün tanıtımı noktasında çok verimli bir toplantı gerçekleştirildi” şeklinde konuştu.

GÜNDOĞAN: CİDDİ BİR TANITIM EKSİKLİĞİ VAR

Sivrice’nin turizm bakımından zenginliğiyle ön planda olduğunu ifade eden Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, “Bugün ki çalışma gayet olumlu bir çalışmaydı ilçemizin tanıtımı açısından. Sivrice, Elazığ’a 25 kilometre yakınlığında Hazarbaba gölün ile Hazarbaba dağıyla, batık şehriyle, ormanlık alanıyla doğunun incisi denilebilecek bir yer. Fakat ciddi bir tanıtım eksikliği var, alt yapı eksikliği var, Tesis eksikliği var. Bugün ki organizasyonda da bunlar dile getirildi, tartışıldı, görüşüldü. Bir yol haritası umarım ki ileriki zamanlarda belirlenir. Bu yol haritası dahilinde biz de ilçemizi, gölümüzü, dağımızı, insanların hizmetine, insanımızın hizmetine daha kaliteli bir şekilde sunarız. Bunlar için güzel bir çalışma oldu” dedi.

ARSLAN: 5-6 FİRMA ORGANİZASYON YAPMA NOKTASINDA KARAR VERDİ

Elazığ’da doğal kültürel ve tarihi dokunun bir arada olmasının büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Elazığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Tarihi kültürel ve doğal geçmişiyle mevcut potansiyeliyle birlikte gerçekten turizm destinasyonu olma noktasında çok güçlü materyallere sahip. Şu ana kadar olmaması da çok büyük bir eksiklik. Birçok turizm destinasyonundan bahsediyoruz çevre illerimizde. İnanın hiç birinde bu kadar doğal, kültürel ve tarihi doku bir arada değil. Zaten tur organizatörleri de onları için çok bakir bir alan. Gelip gördükleri zaman ciddi anlamda şaşırdılar. Bu kadar büyük potansiyelin olduğunu biz bilmiyorduk. Şimdiye kadar da keşfetmemiştik dediler. Zaten bizlere de yeni destinasyonlar lazımdı, onun arayışındaydık. Çünkü insanlar Türkiye için söyleyeyim; iç turizmde 15-20 yıllık bir geçmişten bahsedebiliriz. Ciddi anlamda organizasyonların yapıldığı, kitlelere hitap edildiği 15-20 yıl içinde halkımızın büyük kısmı, mevcut destinasyonların her birini keşfetti, onları yaşadı, müsaade etti, güzelliklerinden istifade etti. Şimdi artık onlarda yen hikayeleri tam ihtiyaçları varken bizim Elazığ merkezde bu yeni çalışmamız, destinasyonumuz gerçekten onlar adına çok umut verici. Şu anda 5-6 firma zaten organizasyon yapma noktasında karar verdi” diye konuştu.

ÇAĞLAR: TÜRKİYE KAMUOYUNA YANSITABİLMEK İÇİN EKSİKLERİMİZ ÇOK

Seyahat acentelerinin yeni yerler arayışında olduğunu belirten Elazığ Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, “Ankara’daki Orta Anadolu TURSAB başkanlığı turizm için çok yeni yerler keşfetmek, yeni destinasyon noktaları yakalamak için bir çaba içindelerdi. Biz bunu görünce onlarla önce görüştük. Dedik ki; ‘maden yeni yerler arıyorsunuz, yeni noktalara turlar düzenlemek istiyorsunuz, bunun için Elazığ çok önemli bir destinasyon noktası olabilir. Bu görüşmelerden sonra işin içerisinde Elazığ Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nü, Kalkınma Ajansı’nı, Ticaret ve Sanayi Odası’nı katarak bu organizasyona verile olduk. Buraya 32 tane çok önemli tur operatörünü getirdik. 2 gündür onlarla beraberiz. Şehri gezdik, tanıtmaya çalıştık. Bugün değerlendirme toplantısında onların görüş ve önerilerini, eleştirilerini aldık. Görünen o ki şehrin değerleri var. Bizim çok önemli hikayelerimiz var. Ama bunları turizm potansiyeli içerisinde değerlendirip dünya kamuoyuna, Türkiye kamuoyuna yansıtabilmek için eksiklerimiz çok” ifadelerine yer verdi.

HABER: SITKI TAŞEL