Özellikle Doğu Karadeniz’de avcılığı yapılan ve balıkçıların gelir kaynağı olan deniz salyangozu, Türkiye’nin balık dışında en çok ihraç edilen ürünlerinden biri…

Türkiye’de ilk defa 1960 yılında Trabzon sahillerinde görülen ve popülasyonu hızlı bir şekilde artan salyangozların bugüne kadar stoklanması ve yaş tayinleri yapılamıyordu.

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi ana bilim dalı tarafından geliştirilen proje ile bugüne kadar stoklanması ve yaş tayini sorunu çözülmüş olacak.

BAŞUSTA: NOKTASINDA İLAVE BİLGİLER VEREREK KATKI GETİRECEĞİZ

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Başusta, “Stok tahminleri bugüne kadar yapılamamış. Tabi bunun da yapılamamasının en büyük nedenlerinden bir tanesi stok değerlendirilmesine temel olacak yaş tahinlerinin yapılamamammış olması. Bu noktada Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı olarak bizim bir çalışmamız vardır. Bunlar da mikro yaş tahini yöntemini kullandık. Yaptığımız ön çalışmalarda başarı elde ettik. Hatta daha önce faalden de temsilciler geldi. İzlediler bu konuyla ilgili olarak. Bir TÜBİTAK 1001 projesi yaptık. Özellikle doğu ve Orta Karadeniz’de yapılacak bir çalışma. Bununla birlikte bizim Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi özellikle yaş tahinleri konusunda laboratuvar olanakları konusunda çok iyi bir yere sahip. Bu projenin ana yerini Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi oluşturuyor. Diğer kısımlarını da Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi bir ortağımız ve Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü olarak 4’lü bir çalışmayla bu projeyi hazırladık. Projemiz kabul edildi. Bununla birlikte biz bu canlıların yaş ve büyümelerine bakacağız, karşılaştırmalarını yapacağız. Bunlara ait çeşitli öneriler sunacağız. Avcılığı konusunda, ne zaman avlanır, hangi büyüklükte olacka ve bunların stoklarına kadar olması noktasında ilave bilgiler vererek katkı getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Başusta öncülüğünde uygulanmaya başlayan proje sonranda elde edilen veriler Trabzon’da gerçekleşecek toplantıda kamuoyu ile paylaşılacak ve sağlıklı bir şekilde deniz salyangozu avcılığı yapılacak.

HABER: SITKI TAŞEL