Elazığ Sağlık Müdürlüğü tarafından Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı kapsamında fidan dikimi etkinliği ile GARD ormanı oluşturuldu.

2 BİN FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GARD, Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği amacıyla kurulan ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından GARD Türkiye başlığı altında Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı olarak bilinmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda ilimizde Kronik Solum Yolu Hastalıklarına dikkat çekmek ve temiz bir nefes için toplumsal bilincin arttırılması amacıyla diğer ormanlardan farklı olarak polen yönünden daha seçici ve solunum yollarına zararsız ağaçlar içeren GARD ormanı alanına 2 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.

Elazığ Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Kronik Durumlar Birimi’nce 11. GARD Kurulu Kararının 7.nci maddesi gereğince Elazığ Sağlık Müdürlüğü ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, Elazığ Sağlık Müdürlüğü Doç. Dr. Cahit Polat, Elazığ Belediye Başkanlığı, Elazığ Müftülüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve Aile Hekimleri Derneğinden kurum yetkilileri, hizmet başkanlarımız ve bağlı başkan yardımcıları, müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesislerimizden idareci ve çalışanlarımız ile birlikte ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konu ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan son rapora göre, dünyada hava kirliliğine bağlı ölümlerin giderek arttığı ve 2012 yılında Dünyada hava kirliliğinin 7 milyon kişinin erken ölümüne neden olduğu bilinmektedir.

Her 8 kişiden birinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği saptanmış ve aynı rapora göre, hava kirliliği ile kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolları hastalıklarının bağlantısı olduğu da ortaya konmuştur. Kronik solunum yolu hastalıklarının başında yer alan Astım ve KOAH önlenebilir hastalıklardır, bu hastalıkların ortak risk faktörü sigara içimi ve hava kirliliğidir. Ülkemizde 5 milyon KOAH ve astım hastası bulunmaktadır. İnsanları en verimli çağlarında etkileyen bu hastalıkların tedavi maliyetleri de oldukça yüksek rakamlara ulaşmaktadır.