Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Diyarbakır’a giderken trenden görerek, inip yürüdüğü ve “Doğu’nun Yalovası” diyerek isimlendirdiği Sivrice İlçesi, bu yaz sezonunda yazlıkçıları ağırlamaya hazır.

Yaz ve Kış turizminin yanı sıra dağ doğa turizminde önemli potansiyele sahip Sivrice ilçesi, yeni dönem de,50 yatak kapasiteli otel ve Zipline ve macera parkı ile de sadece yerli değil yabancı turistlerinde ilgisini çekmeye hazırlanıyor.

“GÖL ARTIK PIRIL PIRIL”

Bünyesinde barındırdığı Hazar Gölü etrafındaki sahillerin temizlenmesiyle birlikte yaz sezonunda misafirlerini ağırladıklarını belirten Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, “Hazar Gölümüz, Hazar Dağı, Sivrice’miz sadece Elazığ’a, Sivrice’ye değil, bütün bölgelere hizmet eden bir bölgemiz. Genellikle turizmcilerin çoğu il dışından gelir ama son zamanda güzel olan; ilimizden de artık yerli turisti çekmeye başladık. Hazar Artık Kabuğunu kırdı. Eski günler geride kaldı. Siyasilerimizin desteğiyle, Valiliğimizin desteğiyle kanalizasyon sorununu çözmüş olduk ve göl artık pırıl pırıl, insanlarımız artık çok rahat bir şekilde gelip girebilirler. Bizlerde geçen yıl yapmış olduğumuz 3 tane güzel parkımız vardı, inşallah şu an 2 tanesini de Elazığ Belediyesi ile birlikte başladık. Nasip olursa bu sezona kavuşturacağız. Onun için gölü biz önemsiyoruz. Ben gerçekten insanların kalıp da Elazığ’da veya Diyarbakır’da, başka bir illerde sıcak havalarda durmalarını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“UNESCO’YA MÜRACAATIMIZI YAPTIK”

Irmak, “Şu anda üst yapıya önem veriyoruz. Geçenlerde yapacağımız bir otelden bahsetmiştik, inşallah onu da bu yıl yatırım programına alabilirsek yani Doğu’nun incisi hak ettiği bölgeye gelecek. Yani Hazar Gölü’nde bir tek yüzme, su sporları değil, aynı zamanda kültürel zenginliklerimizin de olduğu bölge. Geçen yıl bir kale çalışması vardı, oda büyük ilgi görmeye başladı. Zaten Hazar Gölü’nün oradaki batık şehir dünyada tek olan bir batık şehrimiz. İnşallah bunda UNESCO’ya müracaatımızı yaptık, oradan da ciddi anlamda inşallah turist bekliyoruz. Hazar demek doğa demek, turist demek, yaşam demek, hayat demek, insanların rahatlıkla gelip duracağı yerler onun için hazırlıklarımızın birçoğunu bitirmiş olduk. İnşallah bundan sonra da artık altyapı da değil de görsel olarak insanların konaklama ihtiyaçlarını, kalabilecekleri noktaları hazır duruma getireceğiz. Yine bölgemizde kamuya ait olan bazı tesislerimiz vardı, onlarda hazırlıklarını yapmış oldular. DSİ, Karayolları v.s. diğer kurumlarımız, özel sektörde kendisini hazır hale getirdi. Bizlerde artık taşımacılıktan da olsa insanları artık Hazar’a davet ediyoruz, toplu gelen insanlar olduğu zaman, vatandaşımız olduğu zaman onları Akpınar’daki mesire alanımız olsun, göl kenarımız olsun, Hazar’ın kayak merkezine yaşıyoruz. Onun için bizim amacımız burada daha çok insanı taşımak, Sivrice’yi daha yaşanabilir bir hale getirmek” şeklinde konuştu.

“HAZAR’IN KURUTULUŞU DEMEKTİR”

TOKİ ile yapılan çalışmalar sonucu konut problemimin en aza indirileceğini belirten Ebubekir Irmak, “İlçemize 142 adet konut çıkmış oldu. Bunlar ilk etapta dar gelirliler için olacak, daha sonrada inşallah bütün umumi olarak herkese sunacağız. Burada bunları da inşallah konaklamanın birçoğunu da bu tür yapılarla çözmüş olacak, özellikle özel sektörü davet ediyoruz. Yani özel sektör göl kenarına artık gelip yatırım yapabilirler. Yani 1/100 Binlik imarımız çıkmış oldu. Diğer imarlarımızda hızlı bir şekilde 5 Binlik ve Binlik altlık hazırlık halinde. İnşallah önümüzdeki günlerde özel sektör ve yabancı yatırımcıları ilçemize bekliyoruz onları. Bu Hazar’ın kurutuluşu demektir. Çünkü 85 yıllık bir özlemdi, imarı biz işin doğrusu çok işleyememiştik ama vatandaş bunu gördü. 5 Binlikten sonra, Binlik uygulama planından sonra ben inanıyorum ki artık herkesin burada bir yazlığı da olacak, herkesin burada belki bir işletme yapacak yerleri de olacak. Onun için özel sektör hızlı bir şekilde gelsin, yine ilçemizde bir özel firma tarafından yapımına inşallah yakın bir zamanda başlayacak olan bir otelimiz var. O da ilçeye ayrı bir heyecan katacak. Onun için Sivrice’yi sevmek lazım, gelmek lazım, görmek lazım. Biz her zaman buradayız. İnşallah halkımıza, ilimize çalışacağız. Onun için gölü temiz tutmakta bizim işimiz, bizde bunları yaptık. Daha da takip edeceğiz” dedi.

“ZİPLİNE’NİN TÜRKİYE’DE İKİNCİSİ BURADA OLACAK

İlçe de kongre ve kültür merkezinin de yapılması gerektiğini kaydeden Irmak,4-5 ağustos tarihlerinde yamaç paraşütü ve dalış turizminin yapılacağını kaydeden Ebubekir Irmak, “Göreve geldiğimiz süre içerisinde bu beşincisini yapacağımız 4 ve 5 Ağustos tarihlerinde yamaç paraşütü, bisiklet yarışları ve dalış turizmi, yani bir tek Türkiye değil yurt dışından da gelen sporcularımız ve katılımcılar oldu. Yani bunu görünce de geçen yıl 2 Binin üzerinde bir yamaç paraşütü atlayışı oldu. Sayın Valime ben hasetten gerçekten ilçe vermiş olduğu önemden dolayı, değerden dolayı teşekkür ediyorum. Görüşmelerimiz halen daha devam ediyor, Zipline’nin Türkiye’de ikincisi burada olacak. Onu çok önemsiyoruz, çünkü adrenalini çok yüksek olan sporlardan birisi. İnşallah yanı bir nevide yarım teleferik diyebiliriz ona. Akpınar’da yapmış olduğumuz bir mesire alanından Kayak Merkezi’ne doğru yapılacak olan bir spor türü. Bunu biz çok önemsiyoruz. Ve bu spordan dolayı inşallah hem yurt içinde ve hem yurt dışında ciddi anlamda sporcuların, sporseverlerin ve turizm severleri burada ağırlamış olacağız. Bunlar bir reklamdır, bu ilk ayağıydı, inşallah bundan sonra diğer yapacağımız yatırımlar; Kongre Kültür Merkezi, bizim daha önceden benimsediğimiz, anlattığımız burada bir kongre kültür merkezinin kesinlikle olması yönünde paylaşımlar yapmıştık, tabi bizim Belediye olarak mali bütçemiz çok çok iyi değiliz. Ama bunları Bakanlıklar nezdinde, kamudan aldığımız desteklerle, Sayın Valimizden aldığımız desteklerler bunların birçoğunu başaracağız ve bizim de Belediyemizin sunmuş olduğu bir proje var. 50 kişilik bir otel projesi. İnşallah bu yıl onaylatabilirsek buda ilçeye hep birlikte kombine olarak hareket etmiş olacak. Zipline’den sonra inşallah teleferik olur” diye konuştu.

“GÖLÜN HER TARAFINI DA GEZMELERİNİ İSTERİM”

Sivrice’ye gelen turistlerin görmeden gitmemeleri gereken yerlere değinen Irmak, “Özellikle yeni yapmış olduğumuz parkları mutlaka gelip görsünler. Çünkü orada Bin 800 kişilik bir amfi tiyatrolu bir alan yapmış olduk. Akpınar Mesire alanını görmelerini çok isteriz, orada güzel oldu. Ailecek insanlarına gelip kalabileceği, durabileceği rahatlıkla pikniklerini yapabileceği alanlar, kayak merkezinden Kayak Merkezi’ni, Keban Barajı’nı izlemelerini isteriz. Özellikle akşam saatlerinde daha güzel bir Elazığ ayağınızın altında olmuş olur. Ben Kayak Merkezi’ni de, Akpınar Mesire alanını da gölün her tarafını da gezmelerini isterim” diye kaydetti.