Zaza aşiretlerini en büyüklerinden olan Kasıman Aşireti, Elazığ'da Kasıman Vakfı'nı kurdu. Murat İnce başkanlığından kurulan vakıf, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Dumandağ, Kasıman Vakfı Başkanı Murat İnce, vakıf üyeleri ve basın mensupları katıldı.

İNCE: BUGÜN BENİM İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Kasıman Vakfı Başkanı Murat İnce, “Bugün Kasımanlılar bir arada. Bunlarla beraber olmaktan çok gururluyum, çok sevinçliyim. İnşallah temennimiz bunu ileriye götürmek, bu yolun önünü açmak, parçalanmış Kasımanlıları bir araya getirmek ve bunlarla yola devem etmek. Amacımız budur. Hep içinmde kopan Kasımanlıların bir araya gelmesi için hep bir eksiklik hissediyordum. Bugün benim için tarihi bir gün, çok önemli bir gün. İnşallah Kasımanlıların birliği bir araya gelip ileriye devam edecekler” ifadelerini kullandı.

YEŞİLKAYA: VAKIF FİKRİ ÇOK ÖNEMLİ BİR FİKİRDİ

Avukat Abdulkerim Yeşilkaya, “Gerçekten bugün benim içinde çok önemli bir gün. Çünkü ben 40 yıl önce Elazığ’dan ayrıldım, İstanbul’da yaşıyorum. Aile üyelerimin çoğunu tanımıyorum. Çünkü biz ayrıldığımız zaman büyüklerimizin çoğu bu hayattan göçtü, çocukları ve gençler büyüdü, çoğunu tanımaz hale geldik. Bu bir kayıptır. Bunu telafi etmek için vakıf fikri çok önemli bir fikirdi. Bu fikrin bugün gerçekleşmesi gerçekten çok önemli ve bundan çok mutluyuz. Katkıları olan bütün dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyoruz, saygılarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

AYAZ: BU AŞİRETİN EN BÜYÜK AMACI İNSANLARIMIZA ÖZELLİKLE DEVLET ALİYESİNE, İSLAM ALİYESİNE SAHİP ÇIKMAKTIR

Yazıkonak Belediye Başkanı Aydın Ayaz, “Vakfımızın mütevelli heyetinin ilk toplantısı. Öncelikle Kasıman aşiretimize, Elazığ’ımıza, Türkiye’mize ve bölgemize hayırlara vesile olsun diyorum. Bu deneğin amacı; nerede bir Kasımanlı varsa, nerede bir yetim varsa, nerede bir gariban varsa amaç gaye bunlara el uzatmak, bu heyetin eliyle o muhtaç insanlara yardımcı olabilmek. Bölge bizim için hiç fark etmez, aşiret mensubu olmaması da hiç fark etmez. Bizim amacımız bu aşiretin 1400 yıldan bu yana gelen bu aşiretin Adıyaman Geller tarafından gelip Palu’ya yerleşmesi ve Palu’da 3 kardeşten oluşan ve Kasıman reisinden ismini alan bu kuruluşu, bu aşiretin en büyük amacı insanlarımıza özellikle devlet aliyesine, İslam aliyesine sahip çıkmaktır. Hepimiz bu çatı altında kim sesimizi duyuyırsa bu akılla birlikte hareket etmesi, elini taşın altına koyması, bizim gövdemizi taşın altına koyacağımızdan hiç şüphesinin olmaması ve nerede gariban varsa elimizi uzatmamız Kasıman aşiretine de bu yakışır” dedi.

DUMANDAĞ: ELAZIĞ’DA İNŞALLAH DAHA GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAĞIZ

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Dumandağ da, “Kasıman aşireti çok geniş bir aile. Elazığ’da geniş bir nüfusa sahip bir aşiret. Şimdiye kadar böyle bir derneğimiz olmadığı için çok bir araya gelme fırsatımız olmadı. Ama bundan sonra inanıyorum ki bu geniş aile sık sık bir araya gelerek daha çok birbirimizi tanıyarak Elazığ’da inşallah daha güzel işlere imza atacağız. Ben bu vakfın kurulumunda büyük emeği olan İşadamımız Murat İnce Bey’e çok teşekkür ediyorum. Yine emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Vakfımızın Elazığ’ımıza, Kasıman aşiretimize, aile mensuplarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

DEMİR: BÜYÜK BİR ŞEVKLE BU HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Böyle bir çalışmaya ihtiyaçları olduğunu belirten Vakıf Avukatı İzzettin Demir, “Bizlerde amaç, hedef olarak amacımız şu; en azından Kasımanlıların kendi aralarında birbirleriyle kaynaşmaları, tanışmaları, bir araya gelmeleri noktasında bir çalışma başlattık. Bu çalışmamızı yaparken kısa, orta ve uzun vadede bazı planlamalar ortaya koyacağız. Toplantıda da arkadaşlarımızın fikirlerini almak suretiyle bir yol haritamızı belirleyeceğiz ama kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede yapılacakları toplantımızda kararlaştıracağız. Hepimiz için inşallah hayırlı olur. İyi bir yola çıktık. Çok mutluyuz, çok istekliyiz. Büyük bir şevkle bu hazırlıklarımızı yaptık” ifadelerine yer verdi.

DEMİR: VAKFIN ORTAK PAYDASI KASIMANLI OLMAK

İzzettin Demir, “Ülkemizde Zaza aşiretlerinin en büyüğü şu anda. Onun sışında aşiret kavramı belki toplumda farklı algılanabilir ama bir buna bir aile olarak demek daha doğru. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde aşiret kavramı denilince bir insanların kendi içinde kenetlendiği, dışa kapalı olduğu, dışla irtibatlarının olmadığı ya da aşiret olarak bir tepki gösterdiği bir durum kesinlikla Kasıman aşiretinde yoktur. Kasıman aşireti dediğimiz sadece bir ailedir, bunlar değişik şehirlerde yaşamaktadırlar. Birbirlerinden habersiz yaşamaktadırlar. Aşiret kavramı bana göre toplumda algılandığı şekilde değil, buna aile demek daha doğrudur diye düşünüyorum. Vakıf olarak neler yapabiliriz? örneğin okuma imkanı bulamayan fakat başarılı öğrencilere burs vermek, maddi durumu iyi olmayan mensuplara yardım etmek gibi ilk planda düşündüklerimiz bunlar. Bunun gibi orta vadede düşündüklerimiz var, uzun vadede düşündüklerimiz var. Biz bugün onu yapacağız, vakfımızın anayasasını bir noktada yapacağız. Yol haritamızı da ona göre belirleyeceğiz. Temel kriterimiz şu; öncelikle vakfın ortak paydası Kasımanlı olmak, Kasımanlılardır. Vakıf kesinlikle siyasetten uzak, siyaset dışında, hiçbir kişinin ya da kurumun baskısı altında almadan kendi iradesiyle hareket edecek bir vakıf kurmak. Burada hedeflenen noktalardan bir tanesi şudur; sadece Kasımanlıların ortak paydada buluştuğu bir aile ve bu aile içerisinde her partiden, her görüşten insanlar olabilir” şeklinde konuştu.

Vakıf kurucuları şu şekilde;

Murat İnce

Ahmet Alioğlu

Yusuf Dumandağ

Mehmet Emin Yeşilkaya

Hasan Koç

Mehmet Parlakyıldız

Rasim Erol

Aydın Ayaz

İzzettin Demir

Yafes Kaya

Necmettin Arslan

Yasin Yılmaz

Mustafa Kaya

Bayram Özdemir

Burhan Kaya

Yavuz Günay

Ekrem Güvercin

Sadettinn İnce

Vakfın ilk geçici yönetim kurulu ise şu şekilde;

Murat İnce

Yusuf Dumandağ

Yafes Kaya

Burhan Kaya

HABER: SITKI TAŞEL